Bokmässan 2010!

ONSDAG
Jag anlände till Göteborg klockan 15.17 på onsdagseftermiddagen. Med en karta i ena handen (eftersom jag inte ens kan minnas senast jag var i Göteborg) och bagaget i den andra begav jag mig ut i staden på jakt efter mitt hotell. Som tur är var spårvagnssystemet inte alls lika svårt att förstå som jag hade befarat och jag hittade till hotellet i god tid för att hinna byta om och fräscha upp mig.

Förlaget var redan på plats på mässan när jag kom dit och de mötte mig vid entrén där jag fick ett utställarkort (för att kunna ta mig in och ut utan att betala). Sedan var det dags för det jag hade sett fram emot allra mest: Att få se boken!

Vi åkte upp på ovanvåningen till mässan och gick sedan till det rum där kvällens signering skulle äga rum. Och där låg den. Ett helt bord var fullt med travar av min bok. MIN bok.
Jag tog upp den och höll den i handen. Jag skrattade till lite nervöst medan jag bläddrade i den och strök med handen över pärmen. Det var en overklig känsla. Min bok.

När jag sedan hade beundrat klart min bok för ögonblicket fick jag en snabb rundvisning på mässan, bland annat fick jag lära mig att hitta till Opals monter. Där höll förlaget på för fullt med att göra i ordning och ställa fram alla böcker som skulle säljas under mässans gång och jag fick se min bok ligga i högar inne i förrådet än en gång. Märkligt.

Efter det var det dags för signering. Jag gick dit lite tidigare för att hinna försignera mina böcker, eftersom jag var osäker på hur snygg min autograf skulle kunna bli under stress (med tanke på hur snygg den redan är i vanliga fall). Det tog dock ett tag innan jag ens vågade sätta pennan mot bladet i boken – det kändes nästan som ett helgerån att sätta mina kråkfötter i den när den var så fin. Fast det gick bra och för varje bok som signerades blev den bara bättre och bättre!

Signeringen anordnades av Svensk Bokhandel och var till för att bokhandlarna skulle uppmärksamma lite nyare böcker (som de kanske till exempel inte hade tänkt så mycket på annars). Varje utvald författare hade ett bord med sina böcker där de kunde signera och under tiden gick bokhandlarna runt och tittade, fick gratis böcker och åt av den lilla buffén som serverades (riktigt gott var det!). Jag stod tillsammans med en representant från mitt förlag och pratade med alla som kom förbi. Vissa tog de försignerade böckerna och några av dem ville ha särskilda hälsningar. En av dessa var jättetrevliga Magnus Norling från Billingska Bokhandeln i Höör* (som till och med har skrivit fina ord om mig på sin blogg), som jag ser fram emot att besöka på hemmaplan.
Signeringen varade ungefär till kvart i åtta, då de flesta gick över till Bokmässans invigningsfest, Pressnatta. Då passade jag på att själv få några böcker signerade, bland annat Karin Alvtegens nya roman En sannolik historia och debutanten Elias Palms deckarroman Corpus Delicti.
(Och så måste jag även tillägga att jag har hälsat på ALMA-pristagaren Kitty Crowther! Hon verkade jättesnäll och blinkade mot mig när hon gick!)

Även jag och förlaget gick över till Pressnatta när de sista signeringarna var klara och där var det verkligen trevligt! Eftersom Bokmässan i år hade tema Afrika bjöds det på afrikansk mat (som var supergod, varför kan inte en restaurang med afrikansk mat öppna någonstans i närheten?) och afrikansk musik. Det skapade en riktigt härlig stämning och jag trivdes som fisken i vattnet. Jag hade verkligen jätteroligt och tack till Bokförlaget Opal som bidrog till att kvällen blev oförglömlig!


TORSDAG
På torsdagen vimlade Bokmässan av branschfolk. Jag hade inga förpliktelser som författare den dagen utan strosade runt på egen hand och upptäckte. Jag har (som jag säkert redan har nämnt) aldrig varit på Bokmässan förut, så det var definitivt en upplevelse att gå runt och se på allting. För en bokälskare är det verkligen himmelriket att vara där!

Klockan 17.00 var det mingel för alla författare och illustratörer på Opal (som hade tagit sig till bokmässan) och det var väldigt roligt. Jag återsåg bland annat några glada kollegor som jag träffade på förlagets fest i augusti (som jag ska berätta mer om någon gång) och så fick jag träffa Anette Eggert, ett namn vi alla ska lägga på minnet! Hon kommer snart att debutera på Opal med en ungdomsbok och vi kände båda att det var trevligt att prata, oss debutanter emellan!


FREDAG och LÖRDAG
Fredag och lördag var jag på Bokmässan som privatperson. Inga författarplikter. Dock fick två av mina mest hängivna fans sina böcker signerade (för bilder på detta, klicka här) och sedan kom min familj och fick träffa förlaget. Jag kan säga att de var lite imponerade av att Opal hade skaffat inträdesbiljetter till dem (vilket innebar att de bara kunde gå förbi hela den ringlande kön i regnet och gå raka vägen in).

Sedan på lördagseftermiddagen åkte jag hem igen. Trött, men lycklig.

Nu finns boken på riktigt, den är inte bara en fantastisk overklig dröm, och jag vill tacka alla som har bidragit till att de här dagarna blev bland de bästa jag har varit med om!


* Eslövs grannstad!

Kommentarer

  1. Vad roligt Emma. Önskar dig lycka till i fortsättningen, hoppas vi kommer se fler böcker med annorlunda framsidor som du har skrivit :)

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, det hoppas jag med! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg