Del I: Inspirationen

Nu när jag faktiskt har kommit så långt som att starta en blogg om min bok och mitt skrivande, måste jag ändå erkänna att jag tycker att det är synd att jag inte kom på idén tidigare. Under det här året har det hänt så mycket sedan måndagen den 12 oktober 2009 då förlaget ringde och berättade att de ville publicera min bok. Det finns så mycket som jag hade kunnat dela med mig av till alla er därute som kanske exempelvis undrar hur det går till när en bok blir till, skickas in och slutligen ges ut. Därför har jag tänkt påbörja en liten serie inlägg där jag ska försöka återberätta för er om allting som har hänt sedan jag började skriva på Där drömmar blir till. Låt oss ta det från början med det som började allting:

Inspirationen

I mitt debutantporträtt som finns på Svensk Bokhandels hemsida berättar jag lite om hur jag inspirerades till att skriva Där drömmar blir till och det finns egentligen inte så mycket jag kan tillägga som inte skulle avslöja hela boken för er.

Jag har skrivit sedan jag lärde mig att skriva vid fem års ålder och författare bestämde jag mig för att bli redan som åttaåring. Sedan dess har det blivit många små sagor, mest om prinsar och prinsessor eftersom jag var den där typiska lilla prinsesstjejen när jag var liten. Kanske var det då inte så konstigt att när jag väl hittade någonting som jag ville skriva om på allvar så blev det som en saga.

Liksom jag skriver i mitt debutantporträtt så tror jag att det var när jag konfirmerade mig och fick det lilla guldhjärtat i konfirmationspresent som allting började. Det var då idén för första gången kom till mig. Det lilla hjärtat – som var en present från familjen – fick mig att tänka på en berättelse som jag hade skrivit i skolan när jag var några år yngre. Den handlade om en flicka som kunde färdas till en annan värld med hjälp av ett halsband, och hade sitt ursprung i ett vackert pärlhalsband som min gammelmormor hade i en av sina lådor och som jag alltid ville prova.

Jag har som sagt skrivit en mängd olika små berättelser före den här boken, men den här idén var annorlunda. Det var någonting särskilt med den som gjorde att jag aldrig tröttnade och som hela tiden gjorde mig nyfiken på var jag slutligen skulle hamna.

Det tog mig ungefär ett år att fundera över handlingen till Där drömmar blir till. Två år att skriva själva berättelsen. Då gick jag i andra ring på gymnasiet och det var dags att börja fundera över ett projektarbete inför trean.

Gissa vad jag valde att göra.

Kommentarer

Populära inlägg