Skolbesök

Idag var jag på skolbesök på en mellanstadieskola här i Eslöv. En av mina närmaste vänners mamma jobbar som lärare där och då eleverna just hade haft skrivande som tema i skolan, frågade hon om jag inte ville komma dit och berätta om hur det är att vara en ung författarinna. Så trots att jag tycker att det är hemskt läskigt att prata inför stora folksamlingar, tackade jag ja. Det är ju det här jag vill göra och då är det en del av paketet att även komma ut och prata med läsare/potentiella läsare.

Jag fick komma och prata i tre klasser, 5:or och 6:or. Det var väldigt nervöst och jag tror att jag hade en lagom snygg röd färg i ansiktet när jag pratade, men vem är perfekt första gången? Jag började berätta lite om mig själv - om mina intressen och så vidare - och sedan gick jag vidare till att berätta om boken, om idén till den och processen fram tills jag skickade in den till förlaget. Jag berättade även om processen från antaget manus till färdig bok. Hoppas att jag åtminstone lyckades göra det hyfsat intressant.

När jag hade berättat om det bjöd jag på godis (pinsamt, men sant: om ni läser det här, ni som satt i sista klassen, så lovar jag att jag ska komma tillbaka till er med extra godis för tyvärr räckte det inte till er - ni var fler än jag trodde. Förlåt mig!), medan jag läste högt ur boken. Jag hade valt ut tre olika partier som jag hoppades skulle kunna väcka intresse* och förhoppningsvis fick de åhörarna att tycka att boken verkade spännande.

Därefter var det dags för frågestund och jag måste säga att jag fick väldigt många intressanta frågor. Några av dem var följande:

Kommer du att skriva fler böcker?
Ja, jag kommer absolut att skriva fler böcker! Jag håller bland annat på och skissar på en uppföljare till Där drömmar blir till.

Tänker du bli författare när du blir stor?
Jepp, det är det som tanken. Fast då jag har insett att man inte precis blir rik på det, har jag även börjat fundera på att utbilda mig till gymnasielärare.

Hur gamla är dina syskon?
Mina syskon är två och fyra år yngre än mig.

Vad ska du med 25 böcker till? (Fråga ställd när jag precis berättat om mina 25 gratisexemplar)
Ja, det du. Något förslag?

Är det jobbigt att skriva en bok?
Nej, jag tycker inte det. Visst är det jobbigt att finslipa och ändra och sånt där, men framför allt har jag valt att göra det här för att jag älskar det. Det är det bästa jag vet och jag känner mig så lyckligt lottad som får chansen att uppfylla en dröm så här pass ung.

Ja, det var några av frågorna och tack så mycket för det, Fridasroskolan! Att få frågor känns jättebra, eftersom det åtminstone får en att tro att man har lyckats med att göra det hela någorlunda intressant. (En tjej sade dessutom att hon tyckte att min bok verkade bra och att hon kanske skulle önska sig den i julklapp. Hur glad blir man inte då?)

Så tack, Fridasroskolan! Det var verkligen jättekul att få komma och prata med er!


P.S. Det här har inte alls med saken att göra, men om någon mer van bloggare skulle råka läsa det här - finns det någon som skulle kunna berätta för mig hur man lägger in Youtube-klipp i ett inlägg? Eller behövs någon extrainställning då eller något? Det skulle nämligen vara kul att kunna om man skulle vilja göra det någon gång! Tack! D.S.


* SPOILERVARNING: Okej, det är inte så farligt, men för er som är intresserade var det avsnittet när Olivia inser att det är något märkligt med guldhjärtat (mitten av Prologen), avsnittet där Olivia har återförenats med guldhjärtat och lovar att aldrig skiljas från det (slutet på Kapitel 4), och slutligen avsnittet där Olivia pratar med Philipe Rose i dörröppningen till klassrummet för första gången (slutet på Kapitel 5).

Kommentarer

 1. Vad bra att du vågade Emma! Det kommer vara lättare för varje gång. Vad ska du egentligen göra med dina gratis-ex? Anordna en blogg/fb-tävling kanske?

  Ps. Klicka på hjälp och skriv in video eller gå direkt till
  http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?hl=sv&answer=67428

  SvaraRadera
 2. Tack Anna! Jo, så är det säkert. :)
  Haha, ja, det får jag nog göra! Har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra med dem, behöver ju (som påpekat) faktiskt inte dem själv.

  P.S. Tack för hjälpen, får testa om det fungerar! :)

  SvaraRadera
 3. Åh. Du letar först upp videon på youtube. Sen finns det en knapp "bädda in" klicka på den så får du en kod som du kopierar, och sedan klistrar in i inlägget (dock får du byta till html-grejen så att det funkar, det finns ju en del som heter "skriv" och en som heter "html" när man skriver ett inlägg, right?)

  Angående dina 25 exemplar... Finns ju en vis dam som fyller år snart? ;) HAHA

  SvaraRadera
 4. Åh, tack Alex! Ska som sagt testa någon gång snart och se hur det fungerar!

  Och angående de 25 exemplaren... Haha, ja, just det... ;)

  SvaraRadera
 5. Hej !

  Vi är två tjejer från sexan på Fridasroskolan.
  Vi tyckte din bok verkade jättebra
  och vi ska köra ner till bokhandeln nu för att kolla om den finns där ! :D
  Kul att du kom.
  Hejdå <333

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Åh, tack så jättemycket, vad roligt! Hoppas att ni hittar den. Ja, det var jättekul att få komma till er. :) Hör gärna av er om vad ni tycker om boken sedan, det ska bli roligt att höra! :D
  Kram från Emma

  SvaraRadera
 7. Fridasroskolan(L)
  jätte bra bok:)!
  vi överlevde iaf xD

  6a<3

  SvaraRadera
 8. Tack så mycket! Haha, vilken tur! :D
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att du får göra sådana roliga saker :D
  Jag har inte varit in på din blogg på ett tag, men jag blir alltid så glad varje gång jag är in. Hoppas att det går riktigt bra för dig :)
  Jag tycker att det är synd att det är få tidningar/bokbloggare som recenserar barnböcker/ungdomsböcker eller liknande.

  Du kan inte skänka ett gratisexemplar till en bokbloggare? ;)

  SvaraRadera
 10. Herregud, nej! Jag menade det där sista som ett skämt. Jag försöker inte snylta på dig!

  SvaraRadera
 11. Tack, Sara!

  Haha! Ingen fara, jag förstod att det var ett skämt :) Men allvarligt talat så är det ju en idé. Jag har funderat på att ha en tävling där man får lämna förslag på vad jag ska göra med mina gratis-ex. Kanske ska jag skänka dem till bokbloggare? Vi får se, mer kommer snart!

  Men kul att du fortfarande tittar in, jag tycker fortfarande mycket om din blogg!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg