Att skriva ett anförande

Idag börjar jag inte skolan förrän klockan 13.00 och tänkte därför vara så där riktigt duktig och börja i tid med att skriva på det lilla "föredrag" som jag ska hålla på mina seminarier om två veckor, på Fantasy- och Sagohelgen i Stockholm. Jag kommer att ha 50 minuter på mig, inklusive frågestund, och det är meningen att jag ska läsa högt ur min bok, plus berätta om hur det känns att bli författare. Läskigt värre, spännande och självklart väldigt nervöst! Fast framför allt ska det nog bli roligt och jag är så glad för att jag får göra det här. Om jag bara kan komma på något bra att berätta...

När jag var på bokmässan hade jag den stora förmånen att få prata lite med Stefan Casta, en annan författare på Opal som har skrivit en massa bra böcker och vars seminarium jag var på. Han gav mig lite tips på hur man skulle tänka om man ville hålla ett bra seminarium och jag försöker dra mig till minnes vad han sade. Dessvärre tror jag att han sade att man skulle börja skissa på sitt anförande redan när man får reda på att man ska göra det... Och jag fick reda på detta i juni. Lite sent att börja nu kanske. Eller?
Ja, ja, jag får göra mitt bästa helt enkelt. Jag är ju trots allt bara en debutant och en nybörjare i den här världen. Har jag tur är det här bara början och om några år kommer jag att sitta här (eller vid något modernare än bloggen) och ge tips åt alla andra blivande/nyblivna författare om hur de ska hålla sina seminarier eller föredrag. Det skulle vara något, det.

Avslutningsvis bjuder jag på en av mina absoluta favoritlåtar, som jag tycker passar när man försöker skriva ett anförande till en Fantasyhelg. (Jag har nämligen precis sett första filmen i Sagan om Ringen-trilogin - jag vet, hundra år efter alla andra - där den här låten är med). Och förlåt för att jag lägger upp Youtube-videor hela tiden, jag kan bara inte låta bli, nu när jag äntligen har lärt mig hur man gör!
P.S. Älskar verkligen den här texten, även om den skrevs särskilt för filmen. Om ni vill veta hur den lyder så kommer den här, först på sindarin och sedan översatt till engelska:

O môr henion i dhu:                               From darkness I understand the night:
Ely siriar, êl síla                                     dreams flow, a star shines
Ai! Aníron Undómiel                             Ah! I desire Evenstar

Tiro! El eria e môr                                 Look! A star rises out of the darkness
I 'lir en êl luitha 'uren                              The song of the star enchants my heart
Ai! Aníron...                                          Ah! I desire...

Kommentarer

 1. Jag är säker på att det kommer gå hur bra som helst när du skriver ditt föredrag! Det finns ju massor att berätta så det är bara att välja ut det som du tycker är värt att nämna. Och eftersom du har fått så bra recensioner på din bok så borde det inte vara så hemskt svårt att komma på någonting bra att berätta om ;)

  Jag trodde jag var den enda som inte sett Sagan om ringen- triologin. Eller ja. Nu kan jag säga att jag "sett" den. För jag hade maraton en gång. Men jag var så okoncentrerad att jag inte kommer ihåg så mycket från ettan och tvåan. Jag somnade när vi såg trean. Så. Vet inte om det räknas om man inte kommer ihåg. Haha!

  Jag älskar Enya. Men tycker bättre om May it be i så fall. Den är väl också med i Sagan om ringen?

  SvaraRadera
 2. Tack! Det är skönt att veta att du har en sådan tilltro till mig, min vän!

  Haha, nej, du är inte den enda. Vi gjorde slag i saken och började se första filmen i helgen. Troligtvis ska vi se andra filmen till helgen som kommer, om vi hinner. Har skjutit upp det så länge eftersom jag ville läsa böckerna först, men nu blev det inte så... Skäms lite, men har lovat mig själv att börja läsa böckerna snart. Snart...

  Ja, jag älskar också Enya! Och ja, "May it be" är också med i Sagan om Ringen. Den är också jättevacker! Har Enya egentligen gjort någon riktigt usel låt? Jag kan inte komma på någon.

  SvaraRadera
 3. Min mormor har hela triologin i en enda bok därhemma. Snacka om att den är tjock! Man hade känt sig som en riktig nörd om man gått runt med den på stan, haha! Jag tycker inte att Sagan om ringen verkar vara sådär jättebra ändå. Det är liksom fantasy. Men eftersom så många har sett dem och gillat dem så är de väl sevärda såklart.

  Alltså kan du skilja mella "de" och "dem"? Känns som att man mest använder "de". Men folk som skriver "dom" kanske inte förstår vad man menar då. Haha ^^

  Haha! Jag gillar mest "Anywhere is", "Boadicea" och "Only Time". Hennes musik är sån mysmusik. Somnade till hennes musik en gång i somras.

  P.s Sången från "The Vampire Diaries" i det förra inlägget var bra!

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att trilogin egentligen var en enda bok från början, men att redaktören på förlaget rådde Tolkien att dela upp den i tre, eftersom ingen annars skulle orka ge sig på en så tjock bok!
  Haha, jag gillar fantasy, men måste nog erkänna att jag hade förväntat mig mer av Sagan av Ringen. Den är liksom FANTASY-MÄSTERVERKET med stort F. Och så var den inte så fantastisk ändå. Bra, men inte SÅ bra. (Fast nu har jag ju inte läst böckerna, så jag ska inte döma på förhand...)

  Ja, jag tror att jag kan skilja mellan "de" och "dem". Kanske skulle jag inte kunna spotta ur mig någon regel så här på rak arm, men jag tror att jag instinktivt kan känna var jag ska använda det ena eller det andra. :P

  Åh, ja, "Boadicea" är också en av mina favoriter! Och så älskar jag "Caribbean Blue" och "China Roses". Har du hört dem?

  P.S. Ja, eller hur! Gillar den jättemycket! Faktiskt så måste jag säga att det är väldigt bra musik i "Vampire Diaries"!

  SvaraRadera
 5. Jaha, haha! Kanske är det så. Har för mig att Bilbo ska bli film. Boken innan Sagan om ringen- triologin.

  Ja, jag har hört "Carribean Blue". Men inte "China Roses". Ska lyssna på den.

  Och för övrigt så tittar jag inte på "Vampire Diaries" ;) Vet att Lau skickade en länk så jag tittade lite, men såg inte hela avsnittet. Tänkte börja kolla på Community! Verkar sjukt roligt!

  SvaraRadera
 6. När jag gick mellanstadiet så var jag THE Sagan om ringen-nörd och hade lite utav en beundrande skara i klassen som följde mig runt och frågade mig frågor om böckerna. Jag försökte till och med lära mig alviska (nu kommer jag inte ens ihåg om det var quenya eller sindarin jag lärde mig och kommer bara ihåg två ord: El och Mellon).

  Första filmen kan ses som en lite seg start på äventyret. I andra filmen så delas gänget upp och det blir mer krig och tredje filmen är typ bara krig (samt världens sötaste Sam <3).

  Mina Enya-favoriter är "Book of Days", "Caribbean Blue", "China Roses", "The Celts" och "Wild Child". Bland annat :p

  Lycka till med anförandet! Det brukar ju oftast vara så att när man väl har kommit igång så går det hur lätt som helst. (Bevis: mitt projektarbete. Tog mig 4 månader att börja skriva, men endast 9 dagar att skriva klart).

  SvaraRadera
 7. Alex: Ja, jag har också hört att Bilbo ska bli film. Är det Peter Jackson som ska göra den med?

  Ja, lyssna på "China Roses" - den är jättevacker!

  Haha, du borde titta på "Vampire Diaries", det är jättebra! ;P Fast "Community" verkar också jätteroligt, såg någon trailer för den häromdagen! :D


  Sara: Ja, i mellanstadiet kände jag jättemånga som var helt besatta av Sagan om Ringen, men eftersom jag har haft en tendens att ofta vara tvärtemot, så ville jag inte läsa böckerna när alla andra gjorde det. Sedan försökte jag faktiskt se första filmen redan när den kom ut, men jag blev rädd för the orcs, så jag vågade inte se klart den...

  Menar du förresten att jag har bättre filmer att se fram emot? :)

  Haha, vi har i princip exakt samma Enya-favoriter! Älskar verkligen hennes musik.

  Och slutligen, tack så mycket! Ja, det stämmer absolut, så är det alltid. Det svåraste är att börja och komma på någonting, sedan brukar det gå av bara farten. :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg