Lite om ondska, om lätt besatthet och längtan

Tänk om ondskan inte finns? Tänk om det är något som människan har hittat på? Egentligen finns det kanske inget annat än våra egna begränsningar att kämpa emot? Den ständiga kampen mellan vår vilja, våra önskningar och våra val.*

Just nu studerar jag religionsfilosofi. Det är en del av delkurs 2 om man läser Religionsvetenskap på Lunds Universitet, och jag måste säga att det är oerhört spännande och intressant. Filosofi är ofta spännande, även då man kan säga att min dust med Platon (himla idévärld!) och Aristoteles (fattar fortfarande inte "tredje människan"-teorin) inför provet om antika filosofer i gymnasiet förstörde lite av min relation till just detta ämne. Och visst, jag tycker fortfarande att det kan vara ganska svårt och även stundtals förvirrande. Skillnaden nu är att vi behandlar frågor som har intresserat mig personligen sedan jag var liten. För vem fascineras inte av frågor som: Varför finns det ont i världen? eller Vad är ondska?

Då det handlar om religionsfilosofi ser vi självklart allting utifrån ett religionsperspektiv och därför har vi pratat en hel del om teodicéproblemet. Om ni inte känner till detta så innebär det kortfattat detta:
 1. Gud är god.
 2. Gud är allsmäktig.
 3. Det onda finns.
Förstår ni problemet? Epikuros sade det bra, när han uttryckte det så här:

Antingen så vill Gud utplåna ondska, men kan inte; eller så kan han, men ville inte... Om han vill, men inte kan, är han maktlös. Om han kan, men inte vill, är han ondskefull... Om, som de säger, Gud kan utplåna ondska, och och Gud verkligen vill det, varför finns det ondska i världen?

Detta problem är något som har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Och ondska... Vad är det egentligen? Är det något som Gud har bestämt? Är det något som människan har hittat på? Är det någonting som finns inom oss, liksom det goda? Och skulle det kunna finnas en värld helt utan ondska?

Vad tror ni?

Sedan från en sak till någonting HELT ANNAT. Skolan tar just nu upp det mesta av min tid, vilket innebär att det blir lite väl lite tid över till skrivandet. Dock är det även annat som upptar min tid, nämligen mina nuvarande "besattheter". Mina "besattheter" är oftast böcker eller tv-serier som jag går runt och funderar på hela tiden och som jag inte kan låta bli att längta efter att få läsa/se vidare. Just nu är jag besatt av två tv-serier. Amerikanska Vampire Diaries (som går torsdagar, kl. 20.00 på tv6 - om ni inte redan upptäckt det) och brittiska Merlin (just nu går tredje säsongen i Storbritannien och det är bara så bra!). De är helt perfekta att krypa upp framför när regnet piskar mot rutorna utanför och allting är så där allmänt höstruskigt. Så bara för att de är så bra tänker jag bjuda på två Youtube-klipp:

Min nya favoritlåt, som var med i säsongsfinalen av Vampire Diaries, säsong 1:Och så klart ett Merlin-klipp. Ett av mina favoriter, för vad vore serien utan Merlins och Arthurs "bromance":Sedan, slutligen, lite längtan. Som jag nämnde tidigare tar skolan (och mina "besattheter") upp större delen av min tid. Den lilla, lilla tid som blir över försöker jag ägna åt mitt skrivande, närmare bestämt den eventuella uppföljaren till Där drömmar blir till. Fast just nu är det nog ingenting som jag längtar efter mer än jullovet. Dock inte av de uppenbara anledningarna, även då de är väldigt lockande de med. Nej, det jag verkligen längtar efter är att få läsa! Jag vill öppna en helt ny bok och sugas in i en historia som jag inte kan slita mig ifrån. En sådan där som gör mig till världens minst sociala människa, men som jag kommer att kunna tänka tillbaka på efteråt som en riktigt, riktigt bra bok. Det längtar jag efter.

Vad längtar ni efter?


BONUS: Det här inlägget är redan ruskigt långt, men jag kunde inte låta bli att berätta att jag hittade ännu en kort recension av min bok på Bokus idag. Vill ni läsa den hittar ni den här och jag vill tacka "Olsson" för alla fina ord!* Citat hämtat från Libba Bray, Upprorsänglar, Stockholm 2008, s. 269.

Kommentarer

 1. fin recension!

  jag längtar också till ett sånt jullov, emma! hade det för två år sen (läste då ca en bok/dag...) men det lär dröja till nästa gång.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är inte lätt med allt som måste hinnas med! Men jag hoppas ändå på att få några lugna dagar under julhelgen! :)

  SvaraRadera
 3. Ondska finns inom oss. Det är en del av oss. Så tror jag i alla fall. Eller så är det mest så att vi själva har kommit på en definition av det vi kallar för ondska. Liksom, människor har krigat i århundraden. I bibeln slår Kain ihjäl sin bror Abel.

  Människan i sig är egentigen ganska självisk. Och det är det här som gör att människan blir "ond". Girighet eller avundsjuka är ju saker som kan få människor att göra sjuka saker för att de inte har några moraliska spärrar.

  Och till exempel om vi blir lämnade för att dö med en grupp personer som vi är vänner med, då går ju överlevnadsinstinken in direkt och man tänker bara på att man själv måste överleva det här. Visserligen så kan man ju hjälpa de andra men i grund och botten känns det som att man egentligen gör allt för att klara sig själv så bra som möjligt. Jag tror att majoriteten av människor fungerar så. (Jag känner mig så flummig och osammanhängande när jag skriver sånt här!)

  Men det känns som att det som anses som ondska i nutid egentligen inte var det innan. Utan att vi har format ett begrepp ju mer vi har utvecklat vårt tänkande. Aja.

  Fin recenesion förresten! Och jag längtar till... Jag vet inte vad jag längtar till. Att åka någonstans utanför Sveriges gränser kanske. :) Eller att gå runt i städer när det är helt utsmyckat med juldekorationer. Hehe.

  SvaraRadera
 4. Jag är lite kluven. För det första så är ju självklart ondska ett begrepp som människan har konstruerat, så är det ju med allt. Det är vi som har definierat vad som är rätt och vad som är fel.
  Men samtidigt tror jag också att det inom alla människor finns både en del som är "god" och en som är "ond". Och sedan är det upp till oss att välja vilken väg vi vill vandra.
  Hur som helst så är det oerhört intressant! Du borde läsa religionsfilosofi och etik (som vi började läsa idag)! Ruggigt spännande och tankeväckande.

  Ja, vem längtar inte efter att mysa runt bland alla ljus i juletid! Såg att de hade börjat hänga upp juldekorationer i Lund och trots att det känns lite tidigt kunde jag inte låta bli att känna den där härliga känslan... Julen! :D

  SvaraRadera
 5. Jo. Men det handlar väl mest om moralen. Vad man själv anser är rätt. Man blir ju färgad av saker som får en att tänka att vissa saker är fel. Vegeterianer till exemepel. Många av dem tycker säkert att det är fel att äta kött och att de som gör det är "onda". Och många i Kina tycker ju att Mao är "the man" liksom. De gör väl det fortfarande? I alla fall tyckte många det innan?

  Haha, jag vet inte om religion tilltalar mig. Jag tror ju inte ens på Gud. Hur ska jag då kunna diskutera Teodicéproblemet?! ;) Därför det är så filosofiskt, för att man ska tänka hypothetical (kör med min engelska ibland). Jag blir snurrig av filosofi men ändå är det kul att filosofera. Som när du och jag har våra filosofistunder på Grappa. Du kommer alltid med bra grejer som jag inte tänkt på ;)

  Jo, såg också att de börjat hänga upp juldekorationerna i Lund. Snart händer det i Eslöv med antar jag. Tänker du se Harry Potter inom närmaste framtid? :D Den verkar ändå spännande men jobbigt att de bryter rakt av. Tror du inte att de bryter när Dobby dör? Eller nja, de kanske har Dobbys död med i sista delen. Vem vet!

  SvaraRadera
 6. Jo, så är det nog. Och är inte det väldigt spännande? Min lärare sade idag att om det inte hade varit så att människor tycker olika hade ämnet etik inte funnits. För hade alla tyckt att exakt samma saker var bra och dåliga hade det ju inte funnits någon diskussion.

  Haha, ja, våra filosofistunder på Grappa är mysiga! Vi får se till att hinna med lite filosoferande när vi ses hemma hos Lau nästa fredag!

  Ja, jag ska se Harry Potter på lördag faktiskt. :) Ska bli väldigt intressant att se var brytningen blir, ja!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg