"Anderson, don't talk out loud, you lower the IQ of the whole street..."

Okej, det här har verkligen inte något med boken att göra, men ibland behöver man nog bara skriva av sig lite. Det är alltså vad jag tänker göra nu.

Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) och Dr. Watson (Martin Freeman)
utanför sin gemensamma lägenhet på 221B Bakerstreet i nutidens London.
Hänt i veckan (eller rättare sagt i förra veckan, men känns som denna veckan då det ändå var i söndags): Sista avsnittet av brittiska miniserien Sherlock. Baserat på Sir Arthur Conan Doyle's klassiska karaktär - alla har väl hört talas om Sherlock Holmes? - har man gjort om allting till nutid. De omaka vännerna Sherlock Holmes och Dr. John Watson bor fortfarande på 221B Bakerstreet, men Sherlock (en konsulterande detektiv) sms:ar, mejlar och har sin egen hemsida. Dr. Watson (före detta arméläkare som kommit hem från kriget i Afghanistan) bloggar om deras äventyr.

De tre avsnitten (VARFÖR var det inte fler?) var fantastiskt bra och jag vill bara se dem om och om igen (vilket tyvärr inte går då de bara ligger kvar en vecka på SVT play). De briljanta skådespelarna hade fantastisk kemi och manuset, med bland annat alla Sherlocks långa snabba tankekedjor och underbara sarkastiska kommentarer, var riktigt, riktigt bra. Benedict Cumberbatch spelar en sociopatisk, arrogant och supersmart Sherlock som ser det som alla andra missar och Martin Freeman är perfekt som Dr. Watson, vännen som inte precis når upp till Sherlocks överlägsna nivå, men som ändå drar ner honom på jorden och gör honom mer mänsklig. Jag längtar så till min födelsedag (som tyvärr ligger alldeles för långt fram) då jag ska önska mig denna box, samt originalböckerna av Conan Doyle. Det enda jag ångrar nu är nämligen att jag inte läste böckerna innan, då serien ska vara väldigt trogen originalen. Det hade varit kul att kunna uppfatta alla hintar och se skillnaderna mellan nutidens London och 1800-talets.

Sedan längtar jag ju självklart till hösten då säsong två kommer att visas i Storbritannien, vilket sorgligt nog innebär att den inte kommer till Sverige förrän om exakt ett år eller så.

Tills dess kommer därför några underbara klipp från första avsnittet, "A Study in Pink":

Har jag nämnt att Sherlock var riktigt bra? Se den!

Kommentarer

Populära inlägg