Vad är det egentligen som är så speciellt med Clark Kent?

SPOILERVARNING för den som inte har sett tv-serierna Smallville och Merlin!

Från vänster: Oliver Queen (Green Arrow), Jimmy Olsen, Chloe Sullivan,
Lois Lane, Clark Kent, Lana Lang och Lex Luthor
Jag har alltid någon tv-serie som jag följer och knappt kan sluta titta på utan att bli helt galen på vad som kommer att hända. Just för tillfället är jag därför fast i den amerikanska serien Smallville som handlar om Superman/Clark Kents liv innan han blev Superman. Man får följa hur han lär känna sitt öde och bestämmer sig för att bli den hjälte som världen – och särskilt staden Metropolis – behöver, hur han hamnar som reporter på tidningen The Daily Planet, hur han träffar sitt livs stora kärlek Lois Lane och hur hans vän Lex Luthor långsamt omvandlas till hans värste fiende.

Serien är späckad med superkrafter, svåra val, gott och ont och annat smått och gott som gör att jag verkligen, verkligen förstår hur den har fått lov att fortsätta i tio säsonger. Och ju närmare man kommer desto bättre blir det.

Eftersom Smallville har varit en av de tv-serier som tv6 har sänt på eftermiddagarna, precis vid den tiden då man kommer hem från skolan och ska ta sig sin eftermiddagsmacka innan man börjar med läxorna, så har jag i princip följt serien från början. Fast jag har inte sett riktigt alla avsnitt, vilket med en serie som Smallville är okej, eftersom de flesta avsnitten är fristående, åtminstone i de första säsongerna.

I somras gick dock säsong 6 och den följde jag nästan varje dag. Så det blev så att jag och mina syskon lade ihop till säsong 7 och 8 att ha inför hösten. Fast det blev inte riktigt av att se den, inte förrän nu. Nu har jag bara några få avsnitt kvar av säsong 8 och håller på att längta ihjäl mig efter säsong 9, som jag redan har sett några ströavsnitt av. Just nu sänds säsong 10 i USA.

Det som är så bra med Smallville är nog det att jag redan vet i princip hur det kommer att sluta. Jag är inget extremt proffs på Superman-mytologi, men känner till grundstoryn och vet ju att Clark Kent kommer att bli reportern i glasögon som i telefonkiosker byter om till blå tights och röd mantel för att rädda världen för sina superkrafter. Jag vet att han kommer att bli kär i Lois Lane och att Lex Luthor kommer att bli hans ärkefiende.

Fast det bästa är självklart inte det här. Det är att följa hur det går till. Jag vet att Clark Kent kommer att bli Superman, men hur gick det till? Jag vet att han kommer att förälska sig i Lois Lane, men hur träffades de egentligen? Och vad var det med vänskapen med Lex Luthor som gick så fasansfullt fel?

Det ger Smallville sina svar på.
*

Från vänster: The Great Dragon, Gwen (Guinevere), Gaius, Lady Morgana,
Merlin, Prince Arthur, King Uther
En annan serie som faktiskt inspirerades av Smallville på grund av just det formatet – att visa berättelsen om en känd person innan han blev denne kände person – är en annan av mina favoritserier, nämligen brittiske Merlin. Den berättar en annorlunda variant av den välkända legenden om kung Arthur, där Merlin är en ung man med extraordinära magiska krafter, jämnårig med den arrogante och odräglige prins Arthur (alltså Arthur innan han blev kung). Merlin får veta att han måste skydda Arthur och blir på så sätt hans tjänare. Andra "kändisar" som dyker upp är Arthurs barndomsvän, Lady Morgana och hennes tjänarinna Gwen (som är ett smeknamn för Guinevere).

Precis som med Smallville är det det här som är så spännande. Arthur-legenden är jag väldigt bekant med, eftersom den alltid har intresserat mig. Därför vet jag redan att Merlin kommer att bli den mäktigaste trollkarlen någonsin, att Arthur kommer att bli den gode och rättvise kungen av Camelot och den främste av riddarna av det runda bordet, att Guinevere kommer att bli hans drottning och att Lady Morgana kommer att förråda dem allihop och vända sig till ondskan.

Fast eftersom den här serien kör på sin egen tolkning av legenden, blir jag ständigt överraskad. Allt gick kanske inte till riktigt som man trodde och det är verkligen spännande att se hur serien har valt att berätta historien. Dessutom tror jag nästan att jag ska dö när klassiska symboler och karaktärer dyker upp längs vägen, såsom Lancelot, Mordred, Lady of the Lake, svärdet Excalibur, det runda bordet och riddarna runt det.

Dessutom är det väldigt roande att se när alla andra karaktärer runt om både Clark Kent och Merlin, drar djupa suckar när de tror sig ha hamnat ensamma i knipa med bara någon av de två. För hur skulle Clark Kent/Merlin kunna rädda dem ur en dödsknipa?

Ja, ja, nu blev det här inlägget fruktansvärt långt, men det var kul att skriva det. Hade velat få med några scener från mina favoritavsnitt, men de gick inte att bädda in. Så ni får klicka er runt på Youtube själva!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg