Vilken kvinna!

Man läser så väldigt mycket om genus, jämlikhet och skillnader och likheter mellan män och kvinnor just nu. Det ska finnas bra förebilder för oss att titta på och självklart kan tjejer göra det som killar kan och killar göra det som tjejer kan!

Själv har jag alltid älskat Disney-filmer, särskilt de som kom under min uppväxt på 90-talet. Jag kan citera flera av dem utantill och kan fortfarande titta på dem om och om igen utan att tröttna. Därför känns det extra hårt att behöva tänka på hur karaktärerna i Disney-filmerna ser ut och beter sig. De är inte alla alltid så jämlika eller genusmedvetna. Så jag bestämde mig för att göra en fem-i-topp-lista på Disney-karaktärer som jag anser ändå kan vara förebilder för unga tjejer idag:


1. Esmeralda
Högst upp på listan ligger min nuvarande favorit. Faktum är att hela filmen är fantastisk och samtidigt väldigt annorlunda mot de andra Disney-filmerna (och sin originalförlaga – Victor Hugos roman är ju mest bara otroligt deprimerande och hemsk).

I Ringaren i Notre Dame (1996) är Esmeralda en ung zigenarflicka med en stark känsla för rättvisa. Hon är lika vacker som hon är modig och smart, hon överlistar alla soldaterna och slåss mot Phoebus med en ljusstake. Dessutom lär hon Quasimodo att han är vacker och god som han är, samt att hon räddar Phoebus liv. Hon är en riktig hjältinna och en sann förebild för alla.

Fast det bästa klippet är det här. What a woman!2. Mulan
När jag har läst olika debatter om hur hemska förebilder Disney-kvinnorna är, har jag alltid sett någon som har tagit upp Mulan som ett motargument. Är hon inte en stark kvinna om någon, som tar sin pappas plats i armén och slåss bland männen? Men nej se, det är hon inte. Jag undrar varför.

Mulan är titelkaraktären i Mulan (1998). Hon passar inte riktigt in som en perfekt ung kvinna i det kinesiska samhället och får tidigt veta att hon aldrig kommer att få en make, då hon inte är som andra kvinnor. För Mulan är inte den som sitter tyst och serverar te medan männen pratar, hon säger det hon tycker även om andra skäms för henne. Och när hennes pappa hotas ger hon sig iväg för att strida i hans ställe, där hon både bevisar för hela Kina och sig själv att hon kan göra precis det som alla männen kan, om inte bättre. Hon är smartare än dem allihop, ser möjligheterna de andra missar och räddar Shangs liv. Dessutom är det hon som kommer på planen om hur de ska rädda kejsaren – trots att hon blivit avslöjad som kvinna och bortstött från armén. Och det som är så intressant var att denna motståndare mot Mulan sade att det inte var förrän Mulan ”blev en man” som allt blev bra. Ändå är det inte förrän hon klär sig som kvinna och även får sina manliga vänner att göra det som hon vinner över de sista hunnerna och räddar kejsarens liv. Hennes bästa vapen är hennes intelligens och hon inser det som ingen annan tänker på – att ingen man i den tidens Kina skulle misstänka en attack från en kvinna.

Ville ha med det här klippet också, bland annat för att killarna är så fina i sina kvinnokläder och för att det tydligt visar på allt jag har försökt beskriva. Där står männen och försöker med sin råstyrka och kommer ingen vart. Sedan kommer Mulan med sin idé och räddar dem alla. Coolt.3. Lady Kluck
Ibland kanske man inte alltid ska titta på huvudkaraktärerna om man vill ha någon som är riktigt bra. Birollerna kan vara minst lika bra förebilder - om inte bättre. Ett bra exempel på detta hittar man i Robin Hood (1973). Den gick faktiskt på Disney Channel i söndagskväll och medan vi dukade undan middagsbordet hade vi igång tv:n. Det var den där scenen när Robin Hood har klätt ut sig till en stork för att kunna vinna bågskyttetävlingen och blir avslöjad. Lille John hotar Prins John och sedan utbryter den några lekfulla fajter. Det intressanta att se här är att Marion – den kvinnliga huvudrollen – mest bara springer efter Robin Hood, skrattar och håller honom i handen, medan han slåss för dem båda. Visst, hon kastar några pajer, men det är också allt.

Någon som däremot gör motstånd och totalt stjäl showen är Marions väninna, den underbara Lady Kluck. Inte bara har hon humor, hon är totalt orädd och med enbart sig själv och en liten gyllene pil till hjälp tar hon sig an alla de stora noshörningssoldaterna – och vinner!

Är hon inte helt enkelt fantastisk?4. Pocahontas
En förebild för alla som kämpar för jämlikhet mellan både män och kvinnor, och alla med olik etnisk tillhörighet, samt de som kämpar för naturen, är utan tvekan Pocahontas. Hon är titelkaraktären i Pocahontas (1995), en stark och modig kvinna som går sin egen väg, tror på sig själv och kämpar för det som hon tror är rätt. Hon lär John Smith om naturen och att man inte kan äga den. Hon ställer den viktiga frågan om vilka som egentligen är ”vildar”. Dessutom räddar hon alla och lyckas övertala dem (alla utom den girige Ratcliffe) om att det måste bli fred mellan indianerna och nybyggarna.5. Nala
Ja, vad kan man då slutligen säga om Nala, Simbas kärlek i Lejonkungen (1994)? Hon är en kaxig, stark och modig lejonhona som alltid vinner över Simba och som är med och leder striden mot Scar (om ni tittar efter så är hon den första som går till attack mot hyenorna efter att Scar har erkänt att han dödade Mufasa). Det är hon som är med på alla busiga upptåg och i slutet är hon med och övertygar Simba om att han borde återvända och ta sitt ansvar som kung över Lejonklippan.

Är hon inte bra i det här klippet?


Så, det var min fem-i-topp! Vilka är era starka Disney-favoriter?

Kommentarer

 1. Vilket härligt inlägg! Jag är ingen storkonsument av Disneys (tecknade) filmer men gillar dina exempel. Dock gillar jag inte Disneys (över-) romantisering av många folksagor och historier. Senast jag blev upprörd var när jag såg Prins Caspian och efteråt var tvungen att kolla om C.S. Lewis verkligen hade skrivit om Caspian och Susan som det var i filmen (vilket han inte hade...). Sen minns vi kanske också debatten kring vilken Lilla sjöjungfrun-historia som var den riktiga (från litt.veten). Disney igen...

  SvaraRadera
 2. Jo, så är det ju. Men samtidigt hade nog de flesta folksagor i sina ursprungsvarianter inte riktigt passat att göra barnfilm av (åtminstone inte för dem som anser att barn bara klarar av det tillrättalagda).
  Läste bland annat om Ringaren i Notre Dame att den hade varit väldigt kritiserad när den kom (för att vara den allvarligaste och hemskaste Disney-filmen dittills). Och ändå dör varken Esmeralda eller Quasimodo, som i originalet.

  I Prins Caspian blev jag dock glad över att Susan fick vara med i striderna i filmen, det är hon ju inte i böckerna.

  Och Lilla sjöjungfrun... Där måste jag säga att H.C. Andersen sabbade sin egen story genom att lägga till det där puttenutt-slutet om luftandar, eller vad det nu var.

  Men det är skönt att se att det finns några bra kvinnor att titta på! :)

  SvaraRadera
 3. Ang. Prins Caspian menade jag kärlekshistorien mellan Caspian och Susan som Disney lyckades snirkla in i filmen. Störigt! Att Susan är med i striderna gillar jag också.

  SvaraRadera
 4. Jo, jag förstod det. ;) Menade bara att de lyckades få in både något bra och något som var... Mindre bra. :)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker om Mulan väldigt mycket. Vi har en massa Disney filmer hemma som jag tyvärr inte kan se på nu efterom det är VHS :( Men Esmeralda Och Mulan är coola eftersom dom inte är som dom flesta andra tjejerna i Disney filmer :)

  SvaraRadera
 6. Jag håller med! Och ja, jag känner igen det. Har också alla Disney-filmerna på VHS och det är ju inte så ofta man orkar installera den gamla videon för att titta på dem... :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg