Bokmässan 2011!

Wow. Nu har jag nog landat igen, men jag känner mig fortfarande trött. Att vara på bokmässan är som att hamna mitt i ett enda virrvarr av böcker man vill läsa, trevliga förlag, kändisar och massvis, massvis med människor. Som jag säkert skrev även förra året är det lite som att komma till bokhimlen. Där finns liksom allt för en bokälskare som jag. Fast samtidigt blir man helt slut av alla intryck och människor man träffar, att gå så mycket, att stå i signeringsköer (fast de är absolut värt det!) och att luften blir lite dålig efter ett tag. Ändå är planerna att stanna längre nästa år. För åh, vad jag älskar det!

Fredag
Jag åkte till bokmässan på fredagseftermiddagen tillsammans med två kompisar (eftersom jag tyvärr hade obligatorisk lektion på förmiddagen). Vi rullade in på Göteborgs tågstation vid halv fyra och begav oss sedan direkt till mässan. Att gå in där var precis lika härligt den här gången, och jag kunde inte låta bli att känna mig så där världsvan för att jag fortfarande hittade överallt sedan förra året (jag var där i fyra dagar, så jag hade tid att orientera mig). Vi gick och hälsade på Opal i deras monter och sedan bara strosade vi runt och njöt. Det var inte alls så mycket folk där, så man kunde gå runt hyfsat ledigt och stanna precis var man ville. Jag träffade Kim Kimselius – som hade sin monter mitt emot Opals – och såg dessutom många kända författare som verkar vara där varje år. Vid Piratförlagets monter stod exempelvis Jan Guillou, Martina Haag och Katerina Janoush och signerade, precis som förra året.

På kvällen skildes jag från mina vänner och gick ut på middag på restaurang Tvåkanten tillsammans med förlaget. De hade bjudit in alla författare och illustratörer som befann sig på mässan den kvällen och det var som vanligt jättetrevligt. Jag satt tillsammans med min vän och fantastiska författarkollega Anette Eggert och underbara Lena Sjöberg som tillsammans med Opals Jacqueline var ett väldigt roligt middagssällskap. Dessutom var maten riktigt god och väldigt mättande:

Menu

Före förrätten
Ärtpuré med glaserat sidfläsk.

Förrätt
Serranoskinka med sallad på bakad pumpa och kronärtskocka, samt rostade hasselnötter och ruccola.

Huvudrätt
Ångad torskrygg med inkokt gurka, räkor, pepparrot, brynt smör och vitt rotmos.

Efterrätt
Crème Brûlée.

Efter middagen gick jag, Anette och Malin Stehn till Park, mest för att ha varit där och sett det (det ska tydligen vara där som allt viktigt branschfolk ”hänger” efter bokmässan). Jag såg Fredrik Lindström, men blev lite besviken över att inte ha sett Leif Pagrotsky (efter att Lena utlovat att han alltid var där).

Bokskörden 2011. Allting inhandlat på mässan, förutom Cirkeln,
som jag hade sedan innan och bara tog med för att få signerad.
Och trots att man bara fick kassen om man köpte boken på plats
så fick jag den ändå! 

Lördag
På lördagen steg jag upp tidigt, för medan jag hade varit ute och roat mig på kvällen innan hade mina vänner suttit på sitt hotellrum och gjort upp ett detaljerat seminarieschema inför dagen. Så det var alltså det som lördagen handlade om. Vi susade runt mellan olika seminarier och signeringar tills vi höll på att falla ihop av trötthet. Just lördagen var lite jobbig då det var så extremt mycket människor där, luften blev dålig och man fick knuffa sig fram. Inte lika roligt. Fast seminarierna och signeringarna! De var värda allt.

Jag fick mitt exemplar av Cirkeln signerat och det var nog bland det största att få träffa Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Inte nog med att de skrivit den bok jag har älskat allra mest i år, utan de var dessutom så oerhört trevliga! De förtjänar verkligen all framgång och jag vet just nu inte vad jag ser fram emot mest – uppföljaren Eld eller den svenska filmatiseringen av Cirkeln.
Den fina Cirkeln-kassen.

Jag köpte även Jenny Jägerfelds Augustpris-vinnande bok Här ligger jag och blöder och Sara Ohlssons debut med den roliga titeln Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Sedan blev det Salem Al Fakirs och Pontus de Wolfes bok om musik (Vad är musik och 100 andra jätteviktiga frågor) till systern – vars väldigt underhållande och charmiga seminarium jag också gick på – och Johan Theorins nya (Sankta Psyko) till mamma. Med signeringar, så klart.

Annars gick vi på väldigt olika seminarier, bland annat ett med Dick Harrison om hur historia används i skönlitteratur, med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert om hur svenskar hela tiden vill byta ut sina hem, med Katarina Harrison Lindbergh om vampyrer, med Liv Strömquist och Mats Jonsson om kärnfamiljen, och med Majgull Axelsson och Ebba Witt-Brattström om den förstnämndas böcker som ofta har temat mödrar och deras döttrar. En härlig kompott, men jag önskar ändå att jag hade kunnat se mycket mer!

Efter allt detta åkte vi dock hem på kvällen, trötta men belåtna. Många av mina författarkollegor talade något deppigt om hur de alltid kom hem från bokmässan med en sorgsen känsla av att det finns alldeles för mycket böcker för att någon någonsin ska lägga märke till just deras böcker. Fast så känner inte jag. Istället måste jag säga att det fascinerar och inspirerar mig något oerhört att det kan finnas så många förlag och böcker, och att det överallt finns folk som läser dem. Att det inte spelar någon roll hur nischat det är, för det finns alltid någon som läser det. Och för att avsluta, får ni ta del av det som fina Ally Regins twittrade alldeles efter hemkomsten:


Och sedan till sist är det bara roligt att det idag är exakt ett år sedan Där drömmar blir till kom ut i bokhandlarna. Vilket underbart år det har varit!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg