Att ta bort eller inte ta bort... Det är frågan.

Just nu sitter jag och redigerar Mardrömmar. Det går ganska bra, förutom att jag precis fastnade helt och hållet. Det gäller en scen som jag verkligen, verkligen har älskat under hela skrivandet. Fast nu har jag ändrat en del och inser att den scenen omöjligen kan vara kvar som den är nu. Antingen måste den skrivas om ganska radikalt (och då finns risken att det som är så bra med den kanske går förlorat), eller så måste den bort. Usch och fy.

När man går på universitetet får man ofta höra uttrycket "kill your darlings", alltså att man ska våga ta bort sådant som man tycker om för att främja berättelsen (eller uppsatsen). Att även om det känns så fantastiskt bra, är det kanske ändå bäst att ta bort det för att det egentligen inte ger berättelsen något. Jag brukar vara ganska bra på att döda mina favoriter (jag brukar intala mig att jag ska spara alla scener och någon gång publicera dem som extramaterial eller "borttagna scener"), men just nu känns det lite... hårt.

Då kan det vara skönt att läsa Libba Bray's Livejournal, där hon för tillfället verkar ha exakt samma problem med sin roman, The Diviners. För er som inte vet är Libba Bray lite av min idol (då hon har skrivit mina favoritböcker), och på något sätt känns det alltid bättre att veta att de människor som man ser upp till och tror är nästintill allsmäktiga, också kan tycka att skrivandet är jobbigt ibland. Speciellt någon som Libba Bray, vars böcker alltid är lika fantastiska.

Det ger mig hopp.

Kommentarer

  1. sov på saken! alltid en bra grej :)

    såg ditt meddelande. ska svara så fort jag kan!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag ska göra det! Men tror faktiskt att jag har funnit en lösning nu... Men ska sova på det och se om det fortfarande känns bra imorgon. Det vet man aldrig. ;)

    Och ja, ingen brådska! Bara intressant att läsa hur ni tänker kring det, då jag har funderat en hel del själv och inte riktigt vet vad jag egentligen tycker... :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg