Årets julklapp från Opal: Spöken eller dataspel?

Nu är det återigen dags för mig att välja ut en julklapp från Opals fullspäckade katalog (mer om varför, läs inlägget från förra året här). Jag har bläddrat, läst om böckerna, letat bland recensioner på nätet och till slut kommit fram till att mitt val står mellan två böcker i år (beskrivningarna kommer från Opals katalog):

Erebos av Ursula Poznanski
Erebos är ett dataspel som skickas runt i Londons skolor. Det sprids snabbt och leder till att eleverna fastnar helt och spelar nätterna igenom. 16-åriga Nick är en av de som har fallit handlöst för spelet. Han fastnar i spelets alla intelligenta fällor som alla går ut på en sak. Hämnd. Erebos manipulerar sina spelare även när de inte spelar. När spelet ger Nick uppdraget att förgifta en av lärarna på skolan inser Nick faran. Boken är en spännande, läskig och annorlunda berättelse om den manipulerande delen av virtual reality. Rättigheterna är redan sålda till 16 länder.

Erebos låter verkligen som en jättespännande bok. Själv har jag visserligen aldrig direkt varit särskilt mycket för dataspel, främst av två anledningar: för att jag var sjukt dålig på det och inte riktigt hade tålamod att lära mig, och för att jag kunde känna att det fanns en väldigt stor risk för mig att - om jag tog mig tid till att lära mig - skulle kunna bli riktigt besatt av det. Fast jag känner väldigt många människor som spelar data- och tv-spel och som kan helt sugas in i det då och då. Därför känner jag att den här boken skulle vara väldigt intressant att läsa. Hur långt är man liksom beredd att gå för att komma vidare, för att vinna? Dessutom har jag läst några väldigt bra recensioner av den, bland annat på Tonårsboken.

Jon Withcroft skickas mot sin vilja till en internatskola. Det visar sig att den nya skolan och de nya kompisarna är helt okej. Problem orsakar däremot ett spöke efter en adelsman som blev hängd för mord på en anfader till Jon för flera hundra år sedan och som nu vill hämnas på Jon. Jon träffar en tjej på orten och får genom henne kontakt med en kvinna som kan träda i kontakt med andar. Fast hon kan inte heller lösa problemet. Jon får kontakt med spöket till riddaren Longspee som behöver göra gott för att få vila. Longspee kämpar på ett imponerande sätt och Jon vill bli hans väpnare, en önskan som blir uppfylld.

Ja, vad ska jag säga? Jag tycker jättemycket om Cornelia Funkes böcker. Hon är en sådan där författare som lyckas varenda gång, och jag känner mig som ett barn igen när jag läser hennes böcker. Det är en härlig känsla. Allt är möjligt. Man fylls av förundran. Det här är hennes senaste bok på svenska, och jag känner mig verkligen sugen på att läsa den...

Så vad ska jag välja? Just nu tror jag att det ändå lutar mest åt Erebos, men vi får väl se. Vad tycker ni?

Kommentarer

Populära inlägg