På önskelistan: Superhjältar

Jag har alltid varit svag för superhjältefilmer – kanske för att de handlar om människor (eller okej, alltid snygga killar) som får övernaturliga coola krafter och ägnar filmerna åt att kämpa mot superskurkar och rädda världen. Sedan finns det visserligen de som är mer eller mindre bra – jag har till exempel väldigt svårt för filmer där superhjältens tjej är en hjälplös söt liten varelse som ständigt råkar illa ut och måste räddas till livet var tionde sekund. Och så kan det ju bara vara action ibland… Även om action inte direkt är helt fel för mig.

Det här året har jag sett två superhjältefilmer som lätt har gått upp i toppen bland mina favoriter, nämligen X-Men: First Class och Thor. Och självklart är båda filmerna med på min önskelista!

Eftersom jag redan har skrivit om X-Men: First Class när jag såg den på bio i somras, tänkte jag fokusera lite mer på Thor, som jag såg tillsammans med min bästa vän när vi hade superhjältekväll tillsammans för några veckor sedan. Jag var väldigt nyfiken på filmen, kanske främst av två anledningar: att den blandar nordisk mytologi (jag är en liten mytologi-nörd) med superhjältar, samt att den har Kenneth Branagh som regissör. Branagh är känd för att ha gjort mycket Shakespeare, både som skådespelare och regissör, och både på teater och film, så det kändes väldigt spännande att se vad han skulle kunna göra med superhjältar baserade på de nordiska gudarna.


Och gud vad bra den är! Här finns allt: den arrogante unge mannen som måste lära sig vad det innebär att vara en hjälte, den mångbottnade ärkefienden, kärlek, humor och mycket action! Det är inte bara en action-berättelse om en kaxig superhjälte, utan en film med många bottnar, varav den jag gillade mest faktiskt är den Shakespeare-inspirerade berättelsen om två bröder som båda vill vara goda nog för den krävande fadern.

Den äldste brodern, åskguden Thor, spelas av Chris Hemsworth. Han är en den populäre och omtyckte krigaren och arvtagaren till Asgards tron, som förvisas till jorden för att han i all sin arrogans och oövervinnerlighet startat ett krig mot gudarnas värsta fiender, The Frost Giants. Och trots att alla verkade älska honom var han verkligen otrevlig i början, men allteftersom han fick lära sig om livet på jorden blev hans karaktär mer hjälte-lik och man kunde självklart inte låta bli att tycka om honom. Och så måste jag bara nämna hur mycket jag gillade hammaren!

(Även Natalie Portman var bra som Thors kärleksintresse Jane Foster, som inte var en av alla dessa skräckfilmsskrikande söta damer i nöd, utan snarare en kompetent och målmedveten forskare som snubblar över Thor och hans värld.)

Fast allra bäst var nog Tom Hiddleston, som spelar Thors yngre bror och sedermera ärkefiende, Loki. Jag tycker ofta att skurken är den intressantaste karaktären, mest för att det finns så många anledningar till varför någon begår onda handlingar, eller väljer en annan väg. Loki är lillebrodern som står i skuggan av den bejublade Thor, och som drömmer om att en dag stå som sin broders like i faderns ögon. Han är avundsjuk och sårbar, och till skillnad från Thors mer fysiska krafter, håller han sig till att slugt manipulera bakom kulisserna och utöva magi. När Thor förvisas till jorden får Loki plötsligt en chans att visa vad han går för, men ack, så fel det blir. För den undanskuffade brodern är som sagt den som blir Thors ärkefiende, och på så sätt är Thor inte bara en film som introducerar oss till superhjälten Thor, utan även en film som introducerar oss för superskurken Loki.

För i slutet av april smäller det nämligen. Då kommer superfilmen The Avengers, som handlar om hur flera av Marvel’s superhjältar tvingas att slå sig ihop för att bekämpa en gemensam fiende som hotar jorden. Hjältarna är Thor, Iron Man, The Incredible Hulk, Captain America, Black Widow, Hawkeye och Nick Fury. Skurken är Loki. Regissören är Joss Whedon.

Ni anar inte hur sjukt höga förväntningar jag har på denna film.

Kommentarer

Populära inlägg