Gott Nytt År 2012!

Jag hoppas att ni hade det lika bra och härligt under jul-och nyårshelgen som jag hade. Mycket mat, mys och gott sällskap. 2011 kunde inte ha slutat bättre. Men nu ett nytt spännande år här. Därför tänkte jag börja 2012 med en mastodont-lista över sådant som jag ser fram emot under året. För det är minsann inte lite! 

Böcker
2012 är året då två efterlängtade böcker kommer ut. Först ut är Eld, fortsättningen på en av 2011:s absolut bästa böcker Cirkeln, skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Så här beskrivs den av förlaget:
De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommaren har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.

Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.
Eld kommer att komma ut i april!

Nästa bok som jag håller på att längta ihjäl mig efter, är den första boken i Libba Brays nya serie The Diviners. Som ni alla vet älskar jag Libba Bray, och hennes historiska fantasy-serie om Gemma Doyle är min absoluta favorit. Den klår allt, i alla kategorier. Därför har jag självklart stora förväntningar när Bray har återvänt till historisk fantasy, den här gången i 1920-talets New York. Så här beskriver förlaget boken:

We recently acquired The Diviners, by Libba Bray, which is a wonderfully-drawn tale of Jazz-Age New York.
With a heroine who is fierce yet vulnerable, a cast of intriguing characters with prophetic abilities, and a supernatural and sinister serial killer, The Diviners shows off Bray’s remarkable talents as an author and is sure to appeal to lovers of both historical and paranormal fiction.
Och så här skriver Bray själv på sin blogg:

In The Diviners, a supernatural fantasy series set in Manhattan during the 1920s, Bray follows a teen heroine she says is reminiscent of two of the era's most famous literary women—Zelda Fitzgerald and Dorothy Parker. Bray, who admitted to having always been fascinated by the Jazz Age, said she's looking forward ‘to offering readers a wild new ride full of dames and dapper dons, jazz babies and Prohibition-defying parties, conspiracy and prophecy—and all manner of things that go bump in the neon-drenched night.’
Den första boken i The Diviners (boken har inte fått ett riktigt namn än) kommer att komma ut i september!

Film på bio
Vilket bio-år 2012 kommer att bli! Det kommer att komma ut jättemånga filmer som jag ser fram emot, och inte minst verkar många av dem att gå i sagornas tecken, något jag inte direkt har någonting emot. Höjdpunkter:

Den 23 mars är det premiär för en film som jag har sjukt höga förväntningar på, nämligen The Hunger Games med Jennifer Lawrence som huvudpersonen Katniss Everdeen, Josh Hutcherson som Peeta Mellark och Liam Hemsworth som Gale Hawthorne. (Jag har tidigare bloggat om trailern här.)

Nästa stora grej – som lätt är en höjdpunkt om man är ett Marvel-fan – är självklart Joss Whedons The Avengers, som har premiär den 27 april (enligt vissa källor den 4 maj, vi får se vilket det blir). Superhjältefilmen där alla våra favoritsuperhjältar – Hulken (Marc Ruffalo), Iron Man (Robert Downey Jr), Thor (Chris Hemsworth), Captain America (Chris Evans), Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner) och Nick Fury (Samuel L. Jackson) – slår sig samman för att bekämpa en gemensam fiende (Loki!). Blir det inte episkt kommer jag att vara besviken året ut. (Jag har tidigare bloggat om filmen här).

Som jag redan skrivit tidigare så ser 2012 ut att bli ett sagans år. Mest av alla dessa sagofilmer ser jag fram emot Snow White and the Huntsman, som har premiär den 1 juni. Filmen ska vara en ny version av den klassiska sagan, men med twisten att jägaren (Chris Hemsworth) som får i uppdrag att döda Snövit (Kristen Stewart) istället bestämmer sig för att bli hennes mentor och träna henne i stridskonst för att hon ska kunna besegra den elaka drottningen (Charlize Theron). Det låter som bäddat för att bli episkt och jag älskar ju sånt. Snälla, låt det här bli en riktigt, riktigt maffig saga! (Jag har tidigare bloggat om teaser-trailern här).

Annars vill jag även se...

... Lejonkungen som kommer i 3D den 6 januari. Egentligen tycker jag inte alls om tanken på denna min favoritfilm i 3D – jag hade svårt för den när jag såg den nya versionen som kom för något år sedan och såg alldeles för snygg ut (charmen med de gamla Disney-filmerna är ju att färgerna flyter ihop och att det är lite sprakigt på de gamla VHS-filmerna…). Men det känns inte som om jag kan missa en chans att få se en av mina absoluta favoritfilmer på bio. Jag var trots allt fyra år när den gick sist. Vi får väl se.

... Hugo Cabret, som har premiär den 16 mars. Martin Scorsese, Asa Butterfield (världens vackraste ögon, spelar Mordred i Merlin!), Chloe Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, ett snöigt sagolikt Paris. Räcker det?

... Titanic kommer också i 3D, den 6 april. Samma anledning där som med Lejonkungen. Jag såg den aldrig på bio sist, kanske ska jag ta chansen att göra det nu. För mig blir kärlekshistorien mellan Jack och Rose aldrig trist eller tjatig.

... The Amazing Spider-Man, som har premiär den 2 juli. Jag tyckte om de andra Spider-Man-filmerna, även då jag aldrig riktigt gillade Tobey Maguire som Spider-Man. Andrew Garfield har jag däremot gillat i allt jag sett honom i, så jag har höga förväntningar. Kommer dock att sakna James Franco som Harry Osborne.

... Ice Age 4: Jorden skakar loss, som har premiär den 4 juli. Ja, vad ska jag säga? Jag älskade de föregående filmerna. Oavsett hur den är kommer jag att vara tvungen att se den.

... The Dark Knight Rises, som har premiär den 25 juli. Slutet på Batman-trilogin. Efter den föregående filmen med favoriten Heath Ledger som en fantastisk och fruktansvärt otäck Joker, har jag väldigt höga förväntningar på slutet. (Har bloggat om trailern här).

... Breaking Dawn – Part 2, som har premiär den 23 november. Nu är slutet äntligen här. Det ska bli intressant att se Bella som vampyr med egen superkraft. Och hoppas på lite mer action. Det var nämligen min personliga besvikelse när jag läste boken. Att man laddade upp för en strid som aldrig kom.

Och kanske även: 
War Horse. 24 februari.
Chronicle. 16 mars.
Brave. 24 augusti.
Anna Karenina. 7 september.
The Bourne Legacy. 21 september.
Les Misérables. 14 december.
Den store Gatsby. 25 december.

Tv-serier
Jag har faktiskt inte så stor koll på vad som kommer att komma nytt inom tv-serie-världen under 2012, men fyra serier som jag ser fram emot är:

Once Upon A Time, som kommer att börja på Kanal 5 i januari. (Jag har tidigare skrivit om den här). Så här beskrivs den på Kanal 5:s hemsida:
Serien tar sin början i sagornas värld då Drömprinsen (Joshua Dallas) väcker Snövit (Ginnifer Goodwin) till liv med en kyss. Under deras vigsel stormar Den elaka drottningen (Lana Parrilla) in på bröllopsfesten och hotar kasta en förbannelse över dem och alla bröllopsgäster. En tid senare, när Snövit är havande, bekymrar hon sig över förbannelsen och besöker Rumplestiltskin som ger en profetia: Den elaka drottningen kommer att förflytta dem alla till en fruktansvärd plats utan lyckliga slut (jorden). Han säger också att Snövits ofödda dotter kommer att komma till deras räddning i framtiden.

I nutid möter vi Emma Swan (Jennifer Morrison), en tillbakadragen kvinna som arbetar som borgenär i Boston. På sin 28-årsdag får hon besök av Henry, en liten kille som påstår att han är det barn Emma födde och adopterade bort för tio år sedan. Emma, som inte är intresserad av att bli mamma, går med på att köra honom hem till Storybrooke, Maine. Under bilfärden visar Henry en sagobok för Emma och förklarar att allt som står i boken är sant och att alla i hans hemstad, där tiden står still, egentligen är sagofigurer som transporterats dit av Den elaka häxan. Han påstår att invånarna inte är medvetna om sina verkliga identiteter och att hans lärare egentligen är Snövit, hans terapeut är Benjamin Syrsa och att hans styvmamma är Den elaka häxan. Efter en rad märkliga händelser vid ankomsten till staden bestämmer sig Emma för att stanna veckan ut. Samtidigt som hon fattar sitt beslut börjar oförklarligt stadens stora klocka fungera igen.
Revenge, som också börjar under januari, fast på Tv3. En hämndberättelse som är löst baserad på klassikern Greven av Monte Cristo. Så här beskrivs den på Tv3:s hemsida:
Emily Thorne vet vad hon vill. Att glömma och förlåta är inte hennes melodi. När hon anländer till The Hamptons, semesterort för USA:s rika och berömda, är Louis Vuitton-handväskan fylld till brädden av kyligt planerad vedergällning. Nu ska de som förstörde hennes pappas liv och gjorde barndomen till ett helvete få betala. Likt den grekiska hämndgudinnan Nemesis väger och mäter Emily Thorne sina fienders gärningar för att sedan låta repressalierna fräta sönder deras liv.

De drabbade vet inte att Emily Thorne är kvinnan bakom allt. De vet inte att hon egentligen heter Amanda Clarke. Och de vet inte att det var hennes far de snärjde och satte i fängelse för terrorism. För dem är hon bara den förmögna, svala och vackra unga kvinnan som just flyttat in i området. Inte ens Thornes ärkefiende, Victoria Grayson - allmänt kallad The Queen of The Hamptons – anar något.

Andra säsongen av BBC:s Sherlock som började gå i Storbritannien igår, och som förhoppningsvis dyker upp på svensk TV under våren. Skaparna Steven Moffat och Mark Gatiss gav ledtrådarna Adler, Baskerville och Reichenbach för ett tag sedan, vilket har fått mina förväntningar att gå i taket. Fast tills jag lyckas hitta ett sätt att se Sherlock, ska jag i alla fall försöka hålla mig ifrån Dr. Watson's Blog för att inte bli spoilad. Det ryktas att den har satt igång igen, nämligen. (Jag har tidigare skrivit om den första säsongen här.)

Femte säsongen av BBC:s Merlin som kommer till hösten. Fjärde säsongen har precis slutat gå i Storbritannien och den var väldigt bra! Femte säsongen ryktas bli den sista (åtminstone hade skaparna fem säsonger i åtanke när de skapade serien), så det ska bli väldigt spännande att se vad de ska få till.

Kommentarer

 1. Extremt högt och otroligt nära är en väldigt bra bok! Frågan är om det går att göra en bra film av den. Funderar på att se den men har eg. lovat att antingen se filmen eller läsa boken från och med nu...

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har hört det från många håll. Får väl försöka se till att läsa den. :) Men för en som inte har läst boken så ser åtminstone trailern väldigt lovande och fin ut. Dessutom är det samma regissör (tror jag) som har gjort Billy Elliot - en film som jag verkligen älskade.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZqfA1BocV44

  Gott nytt år själv! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg