The Hunger Games - filmen

Okej, nu har det gått över två veckor sedan jag såg The Hunger Games på bio, men jag har inte kunnat sluta tänka på den, så nu är det hög tid för en liten recension.

Efter diverse besvikelser i form av Twilight-filmerna, och även i viss mån Harry Potter-filmerna*, var jag livrädd för att ha för höga förväntningar på den här filmen också. Jag är egentligen en sådan person som alltid tycker att böckerna är bäst, men som ändå inte kan hålla mig ifrån en filmatisering och alltid tycker att sådana är löjligt spännande - trots att jag ofta vet hur det slutar. Med att jag blir besviken.

Därför försökte jag så gott jag kunde att inte peppa alltför mycket inför The Hunger Games. Det är alltid bättre att ha superlåga förväntningar och bli positivt överraskad. Hur det fungerade... Tja, så där. För när biljetterna väl var bokade började jag känna förväntan komma krypande och helt plötsligt hade jag postern för filmen som bakgrund på datorn och soundtracket i lurarna till iPoden. Laddad!

Så vad tyckte jag då om filmen? Jag tyckte att den var jättebra! Helt fantastisk, faktiskt. Förutom några småsaker följde den boken helt och det var bara någon enstaka scen som jag kanske tyckte att de hade kunnat fördjupa lite. Skådespelarinsatserna var perfekta. Jennifer Lawrence spelade Katniss i princip exakt så som jag hade föreställt mig, och Josh Hutcherson fick mig att bli kär i Peeta än en gång**. Tyckte även att Haymitch och Cinna var riktigt bra, samt allt The Capitol-folk***. Deras kostymer och smink var precis så galna som jag hade föreställt mig, om inte värre. Ingen mer än jag som tyckte att Effie Trinket såg ut som en något mer rosa Edward Scissorhands?

Dessutom tyckte jag väldigt mycket om att filmen även visade en del scener som inte var med i boken. Utan att spoila så kan jag säga att det hjälpte till att bygga upp och göra filmen ännu obehagligare (eller ja, så upplevde jag det åtminstone). Hade även läst i en recension i Sydsvenskan att vissa bitar av filmen var filmade med handkamera, något som gjorde mig lite orolig eftersom jag brukar tycka att det bara är jobbigt och inte ett dugg effektfullt. Fast här fungerade det och jag kände mig inte det minsta yr.

Jag skulle kunna fortsätta att lovorda filmen hur länge som helst, men det ska jag inte. Se den själva istället. Den är verkligen jättebra, och det tror jag att vi har Suzanne Collins att tacka för. Hon har varit inblandad i hela processen, och jag är säker på att det har gjort filmen så bra. De har inte fått ändra för mycket.

Sedan måste jag ju bara kommentera det instrumentala soundtracket också, av James Newton Howard. Det passade perfekt, även då det inte blev exakt som jag hade tänkt mig.

Sist men inte minst har jag nu köpt boken till mamma på svenska. Så att vi kan se filmen tillsammans när den kommer ut på DVD****.

Bilden är hämtad från filmens hemsida.

*Ja, förlåt. De är bra, men de skulle kunna vara så mycket bättre! Ingen annan som tycker att de borde ha gjort en tv-serie i sju säsonger istället?

**Har förresten varit i kär i honom ända sedan Bridge to Terabithia...

***Stanley Tucci är minsann bra i alla filmer han är med i!

****Dock kan man se filmen direkt om man föredrar det. Mina vänner såg den utan att ha läst boken och gillade. Men jag rekommenderar absolut boken och tror att det är roligare om man har läst den först!

Kommentarer

 1. Jag håller med dig om allt. Blev också besviken på filmatiseringarna av Harry Potter. Har inte tänkt på det, men tv-serie hade ju blivit hur bra som helst!

  Stanley Tucci tycker jag var helt outstanding. Fick rysningar när kameran svepte över hans scen där i slutet med den där musiken. Han är verkligen helt perfekt!

  Men som sagt håller jag med dig om allt - underbar film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur! Tänk på hur mycket mer de hade kunnat utveckla och få med allting om det hade varit en tv-serie... Förstår fortfarande inte varför ingen tänkte på det. ;)

   Ja, visst var han! Som sagt, han har oftast biroller, men han är lika bra varenda gång.

   Nu hoppas jag bara på att "Catching Fire" ska bli lika bra! :)

   Radera
 2. Antar att en tv-serie inte ger lika mycket pengar som en film på bio gör men bra förslag!

  Jag vet inte om jag vågar se filmen men glad att du ÄNTLIGEN fått se den! Kanske kanske kanske läser jag boken en dag - men hur kul är det eg. när man vet hur den slutar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är väl så det är. Synd, för i de flesta fall är jag säker på att det hade blivit mycket bättre!

   Haha, ja, det har varit en lång väntan! ;) Och ja, Anna, du måste läsa! Den är verkligen väldigt bra. Men vet du redan hur det slutar?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg