Boktips!

Idag känner jag mig lat. Solen steker utanför och jag vill bara ut i den en liten stund innan jag ska gå till skolan. Fast först skulle jag vilja tipsa om två böcker som jag faktiskt har hunnit läsa på senaste tiden. Reckless av Cornelia Funke och White Cat av Holly Black. 

Bild: Opal
Vanligtvis hinner jag inte läsa särskilt mycket under terminerna, både för att jag går i skolan och har väldigt mycket kurslitteratur som tröttar ut mig, samt för att jag - om jag tvingas välja - hellre väljer att skriva själv om jag inte har tid till både ock. Därför blir det ofta så att jag läser på jullov och sommarlov, och däremellan går förbi bokhyllan med längtande blick och planerar vilken bok jag ska kasta mig över så fort jag får tid. Den här våren har dock varit ett undantag, då jag faktiskt hunnit läsa dessa två böcker, plus att jag just nu läser Switched av Amanda Hocking (som hittills verkar väldigt lovande!).

Reckless är en riktigt underbar bok som man inte kunde lägga ner. Jag är ett stort fan av Cornelia Funkes Bläck-serie, och det kändes så där mysigt att vara tillbaka i en bok av henne igen. Särskilt en bok som den här, med alla de ingredienser jag älskar. Bröder som är beredda att göra vad som helst för varandra, sagor som blir till verklighet, omöjlig och olycklig kärlek. Boken var som en perfekt blandning av tv-serierna Supernatural, Once Upon A Time och The Vampire Diaries. Om ni läser den kommer ni att förstå. Själv ser jag verkligen fram emot uppföljaren!

Jag har hört mycket om Holly Black och hennes böcker, men hade aldrig läst någonting av henne förrän jag plockade upp White Cat. Jag blev inte besviken. Boken är den första i en trilogi som utspelar sig i en alternativ verklighet där det finns människor som kallas Workers. De kan utöva magi om de rör vid andra människor, men det har blivit förbjudet och därför måste alla bära handskar. De flesta Workers har därför valt att leva kriminella liv, däribland huvudpersonen Cassel Sharpes familj.  

Bild: Adlibris
White Cat var en frisk fläkt för mig, på många sätt. För det första hade den en kille som huvudperson och jag-berättare, vilket var trevligt som omväxling. Sedan världen... Jag älskade verkligen världen som Black byggt upp och reglerna för magin i den. Det var väldigt intressant. Sist men inte minst älskade jag att det handlade mycket om hur man bedrar folk. Som ett stort fan av den brittiska tv-serien Hustle (kolla upp den, om ni inte redan sett den!), kände jag igen alla termer som Cassel slängde sig med: con, grifter, mark, you can't cheat an honest man... Jag kände mig så smart när jag kunde räkna ut hur han skulle gå till väga, eftersom jag har sett Mickey Stone och Danny Blue göra det hur många gånger som helst. Älskade det. Ett enda minus var att boken var lite förutsägbar på sina ställen. Fast det gjorde ingenting, då det ofta vägdes upp en twist som jag inte hade väntat mig. Nu ska jag försöka hinna med fortsättningen Red Glove i sommar!

Kommentarer

  1. Härligt du hinner läsa böcker! Det gör jag med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligt härligt. :) Vad roligt att du också hinner med det! Det finns inget bättre.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg