Gruppkram (eller The Avengers...)

För några veckor sedan fick jag äntligen sett den film som jag har sett fram emot mest under hela året, nämligen Marvel's The Avengers. Jag vet att jag utlovade någon sorts recension/uppsamling av mina tankar för ett tag sedan, men bättre sent än aldrig, eller hur?

The Avengers är filmen där fantastiske Joss Whedon (som både har skrivit manus och regisserat) har fört samman Captain America/Steve Rogers, Iron Man/Tony Stark, Hulken/Bruce Banner, Thor, Hawkeye/Clint Barton, Black Widow/Natasha Romanoff och Nick Fury. 

Bild: IMDb
Alla ni som har följt Marvel-filmerna vet redan vilka alla dessa figurer är. De fyra första har redan varit huvudpersoner i egna filmer, varav det har kommit två stycken om både Iron Man och Hulken. Black Widow introducerades för oss i Iron Man 2 och Hawkeye gjorde en cameo i Thor. Och Nick Fury har funnits i bakgrunden hela tiden, denne mystiske chef på S.H.I.E.L.D., med idén om "The Avengers Initiative". En idé om att föra samman alla superhjältar ifall det skulle komma en tid då människorna inte ensamma skulle kunna bekämpa sina fiender. Denna tid kommer när Loki, Thors adoptivbror, helt plötsligt dyker upp på jorden för att härska och ta över tillsammans med sin armé.

Jag hade hoppats på att det här skulle vara årets film för min del och det var det verkligen! Här finns allt man kan tänka sig vad gäller action och humor. Whedon har verkligen lyckats med att låta alla de olika karaktärerna vara sig själva, samtidigt som de utvecklas och blir del av någonting större. Här glöms varken Captain Americas helylleideal (och väldigt intressanta bakgrund), Thors ädla och lite Shakespeare-liknande dialog, eller Iron Mans smarta sarkasm bort. Jag får se alla mina favoriter, och de är i samma film! Ingenting har lämnats åt slumpen och det är bara så underbart bra!

Dessutom är det så tydligt att alla som är med i filmen har haft väldigt roligt när de gjorde den. Det lyser igenom och man förstår verkligen att Whedons kodnamn för filmen var "Group hug"...


BÄST (MILD SPOILERVARNING!)
Ja, hela filmen var fantastisk och jag njöt av varenda sekund. Men dessa var mina personliga favoriter...

- Marc Ruffalo som Hulken/Bruce Banner. Jag har läst det på flera bloggar och i recensioner, och jag kan bara hålla med. Var lite orolig, för jag gillade Edward Norton, men Ruffalo är riktigt bra som Banner och ger någonting nytt till karaktären - ett djup och en svart humor som gjorde mig mer intresserad av Banner och hans humörproblem. Dessutom bjuder Hulken på väldigt många skratt!

- Loki! Ja, jag erkänner. Jag var en av dem som älskade Loki - Thors adoptivbror och ödesbestämde ärkefiende - i Thor. Han var den sårbare undanskuffade trickstern som levt hela sitt liv i skuggan av en populär bror och som var lika motiverad av sin avundsjuka som av självhat och en önskan om att vara älskad och accepterad. När jag fick veta att han skulle vara skurken i The Avengers blev jag därför glad över att få se honom igen. Och inte blev jag besviken. Loki är ondskefullare, charmigare och skickligare än någonsin. Det var riktigt roligt att se.

- Thor/Loki-relationen. Alla som har sett Thor vet att bröderna har ett väldigt komplicerat och infekterat förhållande och jag var lite orolig för att det skulle hamna i skymundan. Loki må vara den store skurken för de andra hämnarna, men han är trots allt fortfarande Thors lillebror. Som tur är lämnades som sagt ingenting åt slumpen och nu är jag väldigt peppad för Thor 2 som ska komma på bio i slutet av 2013...

- Pepper Potts! Jag gillar henne och det var kul att hon fick vara med lite.


MINDRE BRA (för ärligt talat, fanns det någonting som var dåligt?)
- Att alla strider har offer... *Snyft* 

- Att Black Widow var den enda superhjältinnan. Tjejer gillar också att vara coola och slåss med skurkar, så varför får de inte vara med? Jag har verkligen ingenting emot att följa dessa superhjältar och jag skulle bli förkrossad om någon försökte byta ut ens en av dem. Fast det skulle vara trevligt med fler tjejer i gänget. (Men för att vara den enda, så gjorde Scarlett Johanson ett väldigt bra jobb!)


Sammanfattningsvis är betyget självklart. Om ni inte redan har sett den här filmen (vilket jag verkligen hoppas att ni har gjort) så får ni helt enkelt inte missa den! Själv kan jag knappt vänta tills den kommer ut på DVD, så jag håller på att ser om de andra filmerna (plus lite X-Men och Justice League-avsnitt från Smallville för att få teamkänslan) för att hålla ut...
Kommentarer

Populära inlägg