The Trylle Trilogy

Bild: Adlibris
Nu har det gått nästan tre veckor sedan jag, mitt i natten, oförmögen att lägga den ifrån mig, läste ut Ascend, den sista boken i The Trylle Trilogy av den amerikanska författarinnan Amanda Hocking. Och kanske var det för att det var ett tag sedan jag kände för att sluka böcker på det sättet, eller att jag helt enkelt var något svältfödd på en bra bok, men jag blev helt förälskad. The Trylle Trilogy (bestående av Switch, Torn och Ascend) var långtifrån de bästa böcker jag någonsin läst, men det var definitivt böcker jag inte kunde lägga ifrån mig förrän de var utlästa och vars karaktärer jag verkligen fäste mig vid.

Böckerna handlar om Wendy Everly, en tjej som i den första boken, Switch, bor tillsammans med sin överbeskyddande storebror Matt och sin faster Maggie, sedan hennes mamma försökte döda henne när hon var sex år. Mamman sitter nu på en mentalinstitution, eftersom hon fortfarande hävdar att Wendy är ett monster som har bytt plats med hennes riktiga barn.

Wendy kanske inte är något monster, men hon har ändå alltid känt att hon inte riktigt är som alla andra. Hon har svårt för att komma överens med andra människor (och har blivit avstängd från flera av sina tidigare skolor), kan aldrig tämja sitt bångstyriga hår, älskar att gå barfota (hatar skor), har märkliga matvanor och - märkligast av allt - hon har förmågan att övertyga andra människor. Om hon bara tittar på dem och tänker på vad hon vill att de ska göra, så gör de det. Fast allting förändras när den mystiske Finn börjar i hennes klass. Hans blick lämnar henne aldrig och plötsligt börjar Wendy känna sig förföljd. Fast är det Finn, eller någon annan?

Bild: Adlibris

Full av frågor om sig själv, sitt förflutna och vem hon verkligen är, flyr Wendy sitt småstadsliv och hamnar i Förening - hemvist för de mystiska Trylle. Bland dem är Wendy speciell och utvald, vilket även är anledningen till att även de aggressiva Vittra är ute efter henne.

Som redan nämnt så tyckte jag väldigt mycket om böckerna. Visst börjar berättelsen som en klassisk paranormal romance, men den är ändå en väldigt beroendeframkallande och spännande sådan (och inte alls så förutsägbar som jag trodde från början). Wendy var en bra huvudperson, som ofta fick komma med snabba repliker och som genomgick en lagom intressant karaktärsutveckling. Dessutom är det fullt med roliga och coola sidokaraktärer (främst manliga) som jag inte kunde låta bli att gilla. (Den ende jag dock inte gillade var märkligt nog Wendys kärleksintresse...) Däremot var det lite synd att vissa av dem försvann när nya karaktärer introducerades, men man glömde det snabbt då de nya karaktärerna var ännu bättre. Min favorit var utan tvekan Loki, som dyker upp i Torn, en sådan där intressant karaktär som man aldrig är riktigt säker på. Jag älskade honom.

Böckerna är alla berättade i jag-perspektiv från Wendys synvinkel, men det som var väldigt roligt var de korta bonus-berättelserna som fanns med i slutet av varje bok som lite extramaterial. Det gav en ytterligare dimension till berättelsen och lite mer inblick i andra karaktärers motiv och tankar, vilket jag verkligen uppskattade.

Bild: Adlibris

Sedan måste jag även kommentera det märkliga med att författaren har använt sig av en del svenska ord i berättelsen. Vet inte om det beror på att hon ville att det skulle låta exotiskt, om hon anser att berättelsens varelser på något sätt hör hemma med Sverige på något sätt (vilket aldrig nämns i så fall) eller om hon på något sätt har svensk härstamning och på så sätt har hört orden. I alla fall låter det lite konstigt och det tar ett tag att vänja sig. Bland annat dyker ord som "Förening", "mänsklig" och "Vittra" upp. Och Loki bär ju samma namn som vår nordiske gud...

Så till sist till författaren, Amanda Hocking. Hon försökte i flera år ge ut den här trilogin, men det var inget förlag som nappade. Då bestämde hon sig för att ge ut på egen hand och gav ut sina böcker som e-böcker. Det gjorde henne till miljonär och hon är känd som en av de författare som har tjänat mest på e-böcker i USA. Det fick även ett förlag att få upp ögonen för henne och nu är The Trylle Trilogy utgiven på det amerikanska förlaget St. Martin's och det talas även om att det ska bli en film (som de flesta böcker nuförtiden). Ett tecken på att man aldrig ska ge upp om sina drömmar!

Sammanfattningsvis: om du vill läsa något väldigt spännande och romantiskt i sommar, kasta dig över The Trylle Trilogy - perfekt strandläsning!

(Läs mer om Amanda Hocking, The Trylle Trilogy och filmen på författarens blogg!)

Kommentarer

  1. Har velat läsa den här serien jätte länge nu! Får ta och bli av snart! (:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade faktiskt inte alls hört talas om den förrän jag snubblade över första boken på Goodreads när jag sökte efter citat. Men hela serien var verkligen bra! Ser fram emot att höra vad du tycker! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg