Säsongsstarter att se fram emot i höst: Merlin!

Lördagen den 29 september kommer magin tillbaka till BBC för femte gången och en alldeles vanlig höst omvandlas till ännu en underbar Merlin-höst!

Det är ingen hemlighet att den brittiska familjeserien Merlin, baserad på legenden om kung Arthur, är en stor favorit hos mig (jag har tidigare skrivit om min kärlek till serien här). För mig går en höstsöndag utan Merlin knappt att föreställa mig, och det är på något sätt passande att krypa upp i soffan när det är ruggigt ute och titta på Merlin med all dess humor, magi, förräderi och kärlek. Det är helt enkelt en underbar serie på så många sätt.

Men nu ska jag peppa lite för säsong 5, vilket innebär en stor SPOILERVARNING för er som inte har sett säsong 4 än. Och förresten, vill ni se säsong 4 så har den nyligen börjat på SVT2! Klockan 18.15 på lördagar kommer det att gå, första avsnittet sändes i lördags och finns fortfarande kvar på SVTplay. Ett tips!

***************************************************************************************

För oss som redan har sett säsong 4 är det dock dags för säsong 5. Vad jag vet har det inte avslöjats mycket om vad som komma skall, annat än att serien ska ha hoppat fram några år i tiden, samt att man har utlovat Mordreds återkomst!


Åh, var bara tvungen att slänga in det klippet för ni anar inte hur mycket jag ser fram emot att Mordred ska komma tillbaka. Varför kanske ni kan gissa, annars kommer jag att återkomma till det.

Men för att sammanfatta vad mer det finns att se fram emot ska jag se tillbaka på hur det slutade i säsong 4 och var huvudkaraktärerna stod:
 
- Arthur blev äntligen kung av Camelot (även då jag måste säga att jag saknade Uther), och förutom några snedsteg (på grund av hemske, jobbige Agravain - var det någon som gillade honom?), så håller han på att bli legendernas kung. I sista avsnittet fick han dessutom både Excalibur (som han drog ut stenen!) och sin drottning Guinevere.
 
- Merlin blir bara mäktigare och mäktigare och allt mer besluten att fullfölja sitt öde vid Arthurs sida. I säsong 4 blev han även flera gånger sitt alter ego, den gamle trollkarlen Dragoon The Great, som Morgana tror är Emrys.
 
- Morgana började säsong 4 med att offra sin syster Morgause för att kunna slita sönder slöjan mellan världarna, vilket ledde till att hon fick veta sitt öde: att hon en dag kommer att bli besegrad av någon som kallas Emrys. Övertygad om att det var på grund av Emrys (vilket det ju också var) som hon förlorade Camelot i sista avsnittet, flydde Morgana döende ut i skogen, där hon blev återupplivad av Aithusa (babydraken som Merlin räddade).
 
- Gwen lyckades återvinna Arthurs hjärta efter att ha bedragit honom med Lancelot (vilket egentligen var onda, onda Morganas fel - jag undrade länge hur de skulle lösa triangeldramat mellan Arthur, Gwen och Lancelot, men även då jag inte var helt nöjd med resultatet är jag glad över att Gwen inte bedrog Arthur av egen fri vilja), och de gifte sig i sista avsnittet, vilket äntligen gjorde henne till drottning av Camelot.


 Funderingar och saker jag ser fram emot i säsong 5:

- Merlins och Arthurs bromance! Vem ser inte fram emot att bara få se de här två tillsammans? Kommer Merlin dessutom att få en större plats som Arthurs förtrogne nu när Agravain är död och Merlin stod vid hans sida hela tiden?

- Kommer det här äntligen att bli säsongen när någon annan karaktär än Gaius och Lancelot får reda på Merlins hemlighet? Arthur måste få veta hur mycket Merlin gör för honom!

- Gwen som drottning av Camelot!

- Arthurs riddare visade gång på gång hur ädla och lojala de är mot sin kung, och i trailern skymtar ett runt bord!

- Aithusa räddade Morganas liv. Vad handlade det om? Kommer det att bli en drake på var sida, trots att Merlin var den som namngav Aithusa?

- Nu har två personer uttalat sig om Merlins och Morganas sammanlänkade öden. Först var det Kilgharrah som talade med Merlin (säsong 3, avsnitt 2) och sade: "Your determination to see goodness in people will be your undoing. But I fear that your futures are now joined forever. She is the darkness to your light, the hatred to your love." Och sedan var det The Cailleach som talade till Morgana om hennes öde (säsong 4, avsnitt 1): "You are right to be afraid, Morgana. Your enemies will rue this day and all the destruction it brings, but you must beware. Tearing the veil between the worlds has created a new world, and you will not walk through it alone. The one they call Emrys will walk in your shadow. He is your destiny. And he is your doom." Betyder detta att det kommer att bli någon stor episk show down mellan Merlin och Morgana, med sina fulla krafter, medvetna om varandra på riktigt? Hoppas, hoppas, hoppas!

- Arthur och Morgana. Vi fick äntligen se en konfrontation mellan syskonen i sista avsnittet av säsong 4 och jag vill se mer!

- Än en gång: Mordred! Och här kommer den stora anledningen: Kilgharrah varnade Merlin för att Morgana och Mordred var förutbestämda att ingå en ondskefull allians, och om Mordred kommer tillbaka så bär han även på svaret till det som Morgana sökte under hela säsong 4, nämligen vem Emrys är. Så vad kommer att hända? Jag är så pepp på detta att det inte är sant! Det enda som är trist är att det inte är Asa Butterfield som ska spela Mordred, eftersom att han kommer att vara äldre. Men jag kan inte tänka mig att det kan bli annat än bra!

- Och sist men inte minst: är det här den sista säsongen? Skaparna har i intervjuer sagt att de från början hade tänkt sig fem säsonger för att berätta hela berättelsen i sin version, men jag hoppas så klart på mer, om de inte lyckas få till ett riktigt fantastiskt och tillfredsställande slut.

Så sammanfattningsvis: Jag längtar efter Merlin! Och nu ska jag nog titta på trailern till säsong 5 en gång till bara för att den är så himla bra.

Kommentarer

Populära inlägg