Mardrömmar: Simon Tara

OBS! EXTREM SPOILERVARNING FÖR DIG SOM INTE LÄST Där drömmar blir till OCH Mardrömmar.


Simon Tara kämpar som om han verkligen är på väg att dö. Han slår omkring sig med sin värja, försöker använda all sin kraft och alla sina förmågor för att bli fri, men tonerna som snor sig runt hans kropp låter honom inte gå. De fängslar honom i dimlika kedjor och öppnar porten till en värld som inte finns. En värld som bara den som har förmågan att spela vägar till andra världar kan skapa med hjälp av sitt munspel. En värld som kan fängsla Simon Tara. 
- Mardrömmar, s. 407.

I slutet av Där drömmar blir till vinner Johnny odödlighet i samma stund som han dödar sin bror Gaspar. Den odödligheten gör honom omöjlig att besegra, och Simon Tara inser – som den smarte fiende han är – att han inte har en chans mot en fiende som inte kan dö. Denna insikt leder till att Simon Tara i Mardrömmar försöker finna ett sätt att själv uppnå odödlighet, någon han även lyckas med.

Odödlighet kan betyda många olika saker. När man söker på det på nätet kan det innebära allt från att man är osårbar (alltså inte kan komma till skada, och i förlängningen därmed är svår att ta död på) till evigt liv.

I min berättelse ville jag att odödlighet skulle innebära evig ungdom, evigt liv, och så gott som osårbarhet (Simon Tara kan blöda, men han helas). Men jag ville också göra det till någonting med stora konsekvenser. Döden är trots allt någonting som krävs för att upprätthålla naturens och världens naturliga balans. Att födas och dö hör till livet. Att välja bort döden borde därför komma med grava konsekvenser.

Därför är odödligheten i min berättelse även kopplad till en förlust av förmågan att känna. Den som väljer odödlighet förlorar långsamt både den fysiska förmågan att känna, som exempelvis att känna en beröring, eller fysisk smärta när man gör sig illa. Men även det som sker inom varje människa, förmågan att känna någonting, oavsett om det är kärlek, smärta, hopp eller förtvivlan. Vår förmåga att uppleva någonting och att uppskatta det vi upplever, hänger nog ofta ihop med att vi är medvetna om att vi kanske aldrig får uppleva det igen. Vetskapen om att våra liv är ändliga gör att vi ser annorlunda på tillvaron än om vi hade haft oändligheten på oss. Tid blir alltid mer dyrbar när den är räknad. En odödlig person i min berättelse är med andra ord en person som kan leva för evigt, men utan det som egentligen gör livet värt att leva.

När Olivia besöker Världens Hjärta får hon veta att inte ens gudinnorna kan ta en människas odödlighet ifrån henne. Inte om inte människan ifråga ger bort den av egen fri vilja, som Johnny sedan gör för att föra Olivia tillbaka till livet.

I den slutgiltiga striden mot Simon Tara inser Olivia och Johnny att de måste finna ett sätt att fängsla Simon Tara så att han inte kan skada någon tills den dagen han själv förlorar allt, och antagligen själv kommer att göra valet att vilja dö.

Därför slutar striden med att Johnny skapar en ny värld dit han tar med sig Simon Tara. Men eftersom Johnny är skaparen av världen måste han även stanna där själv, eftersom enbart hans kraft han upprätthålla den och hålla Simon Tara kvar i sitt fängelse. I detta fängelse kommer Simon Tara sedan att stanna tills den dag han självmant väljer att avsluta sin odödlighet, och därmed sitt liv.

Det sorgliga med detta är ju dock att det även separerar Olivia och Johnny, vilket leder oss till morgondagens fråga och veckans sista inlägg: Sågs någonsin Johnny och Olivia igen?


Här kan du läsa resten av tema-veckans inlägg:
Mardrömmar: Vad hände sen?
Mardrömmar: Kommer det en uppföljare?
Mardrömmar: Varför slutade det som det gjorde?
Mardrömmar: Johnny och Olivia

Kommentarer

Populära inlägg