Mardrömmar: Frågor och svar, del 1

För ungefär en månad sedan hade jag Mardrömmar-tema här på bloggen, då jag besvarade lite frågor och delade med mig av mina tankar kring Där drömmar blir till och Mardrömmar. Jag bad även dig som läsare att skicka din fråga till mig, om det var något som just du undrat över. Och det trillade in några frågor! Jag hade tänkt att besvara dem med en gång, men jag har haft ett sådant flyt med min nuvarande berättelse, Aphelium, att jag helt enkelt inte hunnit med någonting annat. Men nu har jag äntligen kommit till skott!

Eftersom det blev några stycken frågor har jag delat upp dem i tre inlägg. De andra två dyker upp under veckans gång!


OBS! SPOILERVARNING FÖR DIG SOM INTE LÄST Där drömmar blir till OCH Mardrömmar.Hur kom du på själva berättelsen?
Ja du. Det är en fråga som har tusen olika svar och som jag skulle kunna skriva åtskilliga uppsatser om. Men för att besvara den här frågan relativt enkelt så kan jag väl säga att idén till berättelsen kommer av flera olika saker.

När jag var 14 år och konfirmerade mig fick jag exempelvis ett guldhjärta i present av min familj, och det fick mig att tänka på en berättelse som jag skrivit som sagoälskande tioåring - om en flicka som kunde färdas till en annan värld med hjälp av ett halsband. Den sagan hade i sin tur ursprung i ett vackert pärlhalsband som min gammelmormor hade i en av sina lådor och som jag alltid ville prova. Min gammelmormor och jag stod varandra nära och hon tyckte också mycket om att skriva.

När jag började skriva på berättelsen smög sig även ännu en gammal saga in i mitt medvetande, nämligen en av mina tidigare sagor som handlade om en flicka som hamnade i en annan värld varje gång hon sov och drömde.

Det var början, sedan hände det självklart väldigt mycket med idén efter det, men grundidén förblev densamma hela tiden.

För dig som vill veta mer har jag skrivit ett helt blogginlägg om inspirationen till Där drömmar blir till, samt även svarat på frågan när jag blev intervjuad av Barnens bokklubb.


Vad inspirerade dig under själva skrivprocessen?
Under själva skrivprocessen - och det gäller inte enbart Där drömmar blir till eller Mardrömmar, utan allt jag skriver - så inspireras jag av precis allt runt omkring mig. Böcker jag läser, tv-serier och filmer jag ser, musik jag lyssnar på, människor jag träffar, och saker jag upplever eller drömmer om. Det mest inspirerande som finns är faktiskt bara att leva och göra saker.

Om du vill lyssna på den musik som inspirerade mig när jag skrev böckerna så finns låtlistorna här:

Läs även...

Kommentarer

Populära inlägg