Mardrömmar: Frågor och svar, del 3

Här kommer slutligen veckans sista inlägg. Nu går jag på semester. Ha en underbar sommar allihop!


OBS! SPOILERVARNING FÖR DIG SOM INTE LÄST Där drömmar blir till OCH Mardrömmar.


Hur har du valt ut de citat som är med i böckerna?
Jag har alltid samlat på citat. Finns det någonting vackrare än ord och meningar som liksom bränner till så där lite extra när man läser dem? Medan jag skrev på Där drömmar blir till, läste jag Cornelia Funkes Bläck-trilogi och hon inleder varje kapitel med ett citat om läsande. Det inspirerade mig väldigt mycket, och jag bestämde mig för att göra någonting liknande. Men istället för att enbart ha ett tema för mina citat, ville jag att mina citat skulle fånga kapitlets handling, eller karaktärernas känslor. De flesta av citaten som jag använt mig av, hade jag redan i min samling, men några sökte jag upp enbart för att jag var ute efter en väldigt specifik känsla.

En rolig sak är även att mina vänner påstår att det märks vad jag har pluggat medan jag skrivit och redigerat böckerna, eftersom det smugit sig in referenser till sådant jag pluggat. När jag redigerade Där drömmar blir till, året innan boken kom ut, pluggade jag litteraturvetenskap, vilket kanske är anledningen till att det kommit med citat från klassiker som Livet en dröm av Pedro Calderón de la Barca, Svindlande höjder av Emily Brontë och Fadren av August Strindberg. När jag skrev och redigerade Mardrömmar pluggade jag religionsvetenskap, vilket kanske är anledningen till att berättelsen innehåller hela tre Bibelcitat och ett citat från Den svenska psalmboken.


Vilken är din favoritkaraktär i böckerna?
Som en sann skapare till mina karaktärer måste jag nog säga att jag älskar dem alla lika mycket. Dock tycker om olika saker hos dem, som Olivias karaktärsutveckling, Johnnys motvilliga mod, Benjamins vänlighet och storebrorsfasoner, Ana i allmänhet (hon är cool), Simon Taras ondska och Gaspars godhet.

I Mardrömmar introducerade jag även nya karaktärer och av dem måste jag säga att jag tycker allra bäst om livmedikusen Gian Lesser. Han blev precis så där komplicerad och intressant som jag vill att alla mina karaktärer ska vara. Personligen tycker jag att det är de knäppa och komplicerade som fattar motstridiga beslut och som man aldrig riktigt kan vara säker på som är de mest intressanta. Och med tanke på namnfrågan i det förra inlägget, så valde jag faktiskt även hans namn medvetet. Jag ville att det skulle styrka det faktum att ingen riktigt räknade med honom och att han kände sig otillräcklig, vilket var en av många drivkrafter till honom som karaktär och hans vägval. Han var även en karaktär där jag fick chansen att undersöka vad som egentligen driver en helt vanlig människa till att begå en ond handling, något som fascinerar mig mycket (jag är ju trots allt en etik-student).

Men nu blir jag ju nyfiken. Vilka är era favoritkaraktärer i böckerna?

Vem är din favoritkaraktär i Där drömmar blir till?
  
pollcode.com free polls 

Vem är din favoritkaraktär i Mardrömmar?
  
pollcode.com free polls 

Läs även tidigare inlägg:
Mardrömmar: Frågor och svar, del 1
Mardrömmar: Frågor och svar, del 2

Kommentarer

Populära inlägg