Att redigera

Just nu är jag mitt uppe i processen med att redigera det första utkastet av min tredje roman. Jag älskar att redigera, att peta i texten, göra den bättre, lägga till och ta bort. Se skillnaden med så få medel. Men ibland kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga.

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina tips kring redigering och berätta hur jag gör.

Listan
Redan när jag börjar skriva på min berättelse påbörjas den så kallade ”Listan”. På listan skriver jag ner allt som behöver fixas senare (alltså under den kommande redigeringen). Det kan vara saker som jag är för lat för att ändra, saker som jag inte känner mig tillräckligt kreativ för att hitta bättre lösningar på, osv. Då skjuter jag det på framtiden och till redigeringen. Är det större saker försöker jag dock fixa det med en gång (om en karaktär ska tas bort eller något annat som påverkar hela berättelsen). Ett exempel på hur en lista kan se ut är som följande:
 • Två karaktärers relation behöver fördjupas.
 • En karaktär behöver fördjupas och få en tydligare röst. Fundera över bakgrund och vart jag vill komma med karaktären. Om den inte fyller någon egentlig funktion, fundera över varför den är med överhuvudtaget.
 • Är de där inledande kapitlen överflödiga? Kan de strykas? Kan jag få med samma information på tre kapitel istället för fem?
 • Här blev handlingen lite väl långsökt. Fundera över hur det går att förbättra och FIXA.
 • Ska den karaktären ha det smeknamnet eller ett annat?
Högt och lågt, med andra ord. Listan är till för precis allt jag kommer på under skrivandets gång.

Genomläsning
När det sedan är dags att påbörja redigeringen är mitt absolut bästa och enklaste tips att skriva ut hela boken och sätta mig bekvämt med min blyertspenna i högsta hugg. Sedan läser jag igenom alltihop, från början till slut.

Att läsa igenom är verkligen det jag gör hela tiden när jag redigerar. Det är i en genomläsning som jag märker om handlingen överhuvudtaget hänger ihop, om karaktärerna har fått den kemi det kändes som att de hade när jag skrev om dem, om något kan strykas, om det blir för komplicerat eller rörigt.

Jag läser, ändrar det som stod i listan, skriver en ny lista med nya saker som behöver fixas eller förslag på nya idéer att lägga in, rättar stavfel, funderar över snyggare formuleringar, med mera. Ett tips är även att läsa vissa partier högt för sig själv. Det är effektivt.

Ett extra tips är även att försöka ta en paus mellan skrivande och redigering. När jag skrivit klart ett utkast försöker jag, om möjligt, ta en liten paus från boken innan jag sätter igång med redigeringen. Det innebär att när jag sedan sätter mig och läser igenom allting har jag mer distans till berättelsen och kan vara hårdare i min redigering.

Språk
När jag redigerar tittar jag alltid närmare på mitt språk, och detta är vad jag fokuserar på:
 • Plumpa och klyschiga formuleringar. Formulera om, eller stryk.
 • Upprepningar. Jag är lite överdrivet galen i upprepningar. Särskilt om det är ett actionfyllt spännande kapitel. Då kan inte varje mening inledas med "plötsligt" eller något liknande. Variera orden! Och använd synonymer. 
 • Stavfel. Så klart. Det är lika bra att fixa dem när man upptäcker dem, annars hänger de kvar i redigering efter redigering och man blir aldrig av med dem.
 • Pratigt språk. Ibland blir det lite för pratigt. Min handledare i gymnasiet, som är den som lärt mig mest om skrivande, brukade räkna bokstäver i orden i en mening. Om det exempelvis var en mening med många korta ord blev det automatiskt en mening som skulle kunna skrivas om snyggare. Hellre: "Han klargjorde saken." än "Han sa att det var så det var."

Kill your darlings
Rubriken säger allt, men redigering handlar mycket om att skiljas från sina älskade formuleringar. Allting fungerar inte alltid, och att stryka delar av sin berättelse är hårt men ofta nödvändigt. Det blir oftast bättre när man stramar åt en text! Spara dock allt bra som du stryker, det kan ibland vara till användning i nästa berättelse.

Avslutningsvis...
Ja, det här är mina bästa redigerings-tips! Egentligen ryms de alla inom ett enda: nämligen LÄS IGENOM DIN TEXT. Gör du bara det, så hittar du allting. Och kan du inte se det själv kan det vara en bra idé att låta en vän läsa, någon som du litar på och som är bra på att ge konstruktiv kritik. De kan då ge dig en lista på saker att utgå ifrån. Men först och främst: lita på dig själv, läs igenom. Det är din text, det viktiga är att du gillar den, och om det finns tveksamheter i handling, språk eller form så kommer du att hitta dem. 

Lycka till!

Kommentarer

 1. Toppentips Emma!! :) Jag kan dock inte säga att jag är särskilt glad i att redigera, åtminstone inte just nu då jag fastnat totalt, haha. Men ibland är det faktiskt riktigt roligt. Särskilt när jag kommer på hur jag ska lösa någonting. Hade gått och funderat på en scen hur länge som helst utan att komma på något så jag släppte det för en stund och gick vidare till att skriva om andra saker. Sen kom idéen till mig på jobbet en dag. Bara sådär. Då blir man verkligen glad! :D Önskar dig lycka till med din redigering. Hoppas vi båda får till våra historier som vi vill! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gabriella! Det bästa med redigering tycker jag är just det lite mekaniska i det, att det går att göra även när man inte är superinspirerad. Och är det något som behöver fixas, men som man inte har inspiration till, då bara skriver man upp det, går vidare och återvänder senare. Och ja, så är det oftast! När man fastnat är det alltid bara att göra något annat ett tag, sedan kommer idéerna tillbaka! ;) Och tack än gång, lycka till med din historia också! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg