Aten: Första veckan

Jag har bara haft tid att nämna det som hastigast, men nu under våren blev jag tilldelad ett vistelsestipendium av Författarförbundet! Jag skulle få bo i Ariane Wahlgrens hus i Aten och för lite mer än två veckor sedan kom jag hem.

Ariane Wahlgren var en journalist som arbetade och bodde i Aten och när hon dog testamenterade hon sitt hus till en stiftelse som förvaltas av Sveriges Författarförbund. Året runt bor det stipendiater där, en från Författarförbundet och en från Sveriges Journalistförbund. Man får även ha med sig sin partner eller en vän.

Jag åkte dit ensam och det var verkligen en upplevelse, inte minst då den ekonomiska krisen plötsligt slog till som värst och det var meterlånga köer varenda gång man skulle ta ut pengar (vilket man behövde göra hela tiden då det knappt gick att betala med kort någonstans).

Den första veckan inleddes med jobb. Jag arbetade med boken ute på den mysiga terrassen och gick även en och annan promenad på eftermiddagen när det blev lite svalare. Jag gick även på stadstur, besökte gamla ruiner och fick badat i havet.

Under veckan lärde jag känna min medstipendiat Håkan och hans fru Barbro. Håkan var pensionär men hade tidigare arbetat som journalist på Norrbottenskuriren. Nu frilansade han och tidningen blev eld och lågor av att han var på plats i Aten mitt under den ekonomiska krisen.

Här kommer lite bilder från min första vecka i Aten!

Det här var utsikten från takterrassen på huset. Därifrån kunde man se Akropolis!

Dessa fantastiska trappor var man alltid
tvungen att ta sig upp för när man kom från stan.

Och dessa...

Här är huset! Mitt fönster var det i mitten.

Ingången.

De första dagarna ägnade jag mest åt att redigera boken.
Hade fått tillbaka min mentors kommentarer
och det tar sin lilla tid att gå igenom dem.

Huset låg halvvägs uppför kullen Filopappou
(som var musernas kulle, vilket passar bra då muserna var inspirationens gudinnor!).
Här är utsikten därifrån.

Vad som fanns kvar av musernas tempel.

Zeus tempel.

Mystiska dockor på en marknad.

Håkan och jag med Akropolis i bakgrunden.

Kommentarer

Populära inlägg